Annons
Nyheter

Ungdomshem larmade polisen med fax

Personalen skickade ett fax i stället för att direkt ringa till polisen när två pojkar misstänkta för skjutningar rymde från Sis-hemmet Nereby i måndags, rapporterar P4 Göteborg. Enligt polisen fick rymmarna ett försprång på 30 minuter.
Brott • Publicerad 12 maj 2023
Pojkarna rymde från ungdomshemmet i måndags. Arkivbild.
Pojkarna rymde från ungdomshemmet i måndags. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Personalen behövde först sammanställa information om de som rymt och sedan skicka ett fax till polisen, vilket enligt chefen för Sis-hemmet tog tolv minuter.

– Polisen hjälper inte oss förrän vi får iväg vår begäran om handräckning, säger institutionschef Catharina Högberg till radion.

Annons

På frågan varför personalen först inte gjorde ett akutsamtal till polisen säger hon:

– Man skulle kunna göra så också, att man ringer och säger att vi kommer att inkomma med en handräckning. Vi har inte en sådan rutin att det är så vi ska göra.

Kritik mot hemmet

Hon medger att det hade varit bra om de först ringt in larmet.

När polisen väl kom till platsen hade det gått 30 minuter sedan pojkarna försvunnit från hemmet, enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

– Då har man hunnit rätt långt beroende på vilket sätt man försvunnit från platsen på, säger han till radion.

Justitieombudsmannen (JO) gjorde tidigare i år en inspektion på Nereby och konstaterar att förhållandena är "oacceptabla". Delar av lokalerna i Kungälv är direkt olämpliga och beskrivs av en anställd som "råttbon".

Det framkommer även att nyanställd personal inte fått gå Sis grundutbildning, något JO menar att man måste rätta till skyndsamt.

Misstänkta för skjutning

Pojkarna, som var LVU-placerade, är misstänkta för skottlossningar under det som kom att kallas för en våldsvåg i Stockholm.

En rättsprocess skulle ha inletts mot en av pojkarna på torsdagen. Skjutningen han misstänks för skedde i Fruängen i södra Stockholm i slutet av januari. Ett tiotal skott avlossades med automatvapen in i en lägenhet.

Fakta: Sis ungdomshem

Statens institutionsstyrelse (Sis) är en statlig myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård.

Vården bedrivs vid 21 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser.

Sis tar varje år emot cirka 1 000 ungdomar mellan 12 och 21 år.

De flesta placeras enligt lagen om vård av unga (LVU).

Sis ansvarar också för ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård (LSU) för bland annat mord, dråp, misshandel, sexualbrott, rån och narkotikabrott.

Totalt ska tre Sis-hem säkerhetsklassas på högsta säkerhetsnivån, nivå 1: Tysslinge, Johannisberg och Klarälvsgården.

Övriga kommer att klassas på nivå 2 eller 3. 2026 beräknas 15 hem vara klassade.

Källa: Sis

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons