Annons
Nyheter

Lärosätens utköp av personal ökar kraftigt

Kostnaden för utköp av personal med avgångsvederlag vid högskolor och universitet ökar kraftigt, rapporterar .
Skola • Publicerad 12 november 2021
Under 2020 och första halvan av 2021 köpte Karolinska institutet ut personal för drygt åtta miljoner kronor. Arkivbild.
Under 2020 och första halvan av 2021 köpte Karolinska institutet ut personal för drygt åtta miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under 2020 och första halvan av 2021 köpte 17 lärosäten ut personal för över 50 miljoner kronor. Det är en ökning med 30 miljoner kronor jämfört med för sju år sedan, då tidningen ställde samma fråga för året 2013 och första halvåret 2014.

Karolinska institutet (KI) och Malmö universitet har ökat sina kostnader mest, med mer än fem miljoner kronor vardera. Högst utköpskostnader hade KI på drygt åtta miljoner kronor, följt av Stockholms universitet på närmare 7,5 miljoner kronor.

Annons

Personer som blir utköpta kan få allt från några tusen till miljontals kronor. På Malmö universitet fick till exempel en person under de senaste två åren 2,4 miljoner kronor för att sluta.

En anställd vid Linköpings universitet fick 58 600 kronor.

– Det ger en möjlighet för medarbetaren och arbetsgivaren att kunna gå skilda vägar, säger hr-direktör Pia Rundgren vid Linköping universitet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons