Annons

Låt inte valkompassen leda dig fel

Under valhelgen slår användandet av valkompasser i taket. Men det är inte säkert att du verkligen ska rösta som kompassen visar.
Politik • Publicerad 10 september 2022
2018 var det de högsta trafiksiffrorna för valkompassen under just lördagen och söndagen under valhelgen. Arkivbild.
2018 var det de högsta trafiksiffrorna för valkompassen under just lördagen och söndagen under valhelgen. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Under valhelgen är det många som tar hjälp av en valkompass, kanske som en sista hjälp på vägen innan det är dags att rösta. Men den som hade tänkt låta valkompassen helt och hållet avgöra var rösten ska hamna kanske ska tänka om.

Kritik som riktas mot valkompasser handlar bland annat om att de fokuserar mycket på några få sakfrågor.

Annons

Faktasajten “Vad vi vet” har inför årets val gjort en genomgång av tidigare forskning kring valkompasser. Chefredaktören Per Grankvist tycker inte att valkompasserna är bra verktyg under ett val.

– Om du tror att det ska hjälpa dig att välja parti så blir det vilseledande. Det handlar om ett ganska litet antal frågor som får för stor betydelse, säger han.

Unga och gröna

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, som tillsammans med journalisten och författaren Christer Isaksson tagit fram TT:s valkompass, tycker dock att det är positivt att valkompasserna fokuserar på just sakfrågor, i en valrörelse med mycket övrigt fokus på utspel och diskussioner om regeringsfrågan.

– Det kan låta pretentiöst, men jag tycker att valkompasserna är en insats för att bidra till att valrörelsen blir mer sakfrågefokuserad. Det tycker jag är väldigt bra, säger han.

Hur stor påverkan valkompasserna har på årets valrörelse återstår att se. Tidigare forskning visar att det främst är unga och oerfarna väljare som påverkas av valkompassen när de går till valurnorna.

Under valet 2018 uppgav 33 procent att resultatet i valkompassen spelade en viss roll när de röstat. 6 procent ansåg att resultatet spelat en stor roll, enligt en undersökning från Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet.

Inte vetenskapligt

För den som tänkt göra en valkompass innan valet kan det vara bra att tänka på vad testet egentligen svarar på. Och vad det inte svarar på.

– Det är inte en röstrekommendation. Du matchas i en algoritm mot hur partierna har svarat. Det är inte ett vetenskapligt test på hur du ska rösta, säger Mikael Pettersson, projektledare för valet på SVT Nyheter.

Per Grankvist tycker att det är viktigt att även göra sin egen research:

– Jag tycker att vi pratar för lite om det ansvar vi har som samhällsmedborgare att ta reda på saker. Utgå från dina två, tre hjärtefrågor. Ta reda på fakta om de frågorna. Sedan kan du välja parti.

Fakta: Valkompasser

I en valkompass får väljare svara på en rad olika politiska frågor, för att se vilket parti som personen ligger närmast.

Valkompasserna fick sitt stora genombrott under valet 2006. Då uppgav 27 procent av väljarna att de använt sig av minst en valkompass, enligt valundersökningen från SCB och Göteborgs universitet.

Under valet 2018 testade nästan hälften av väljarna, 55 procent, en valkompass.

I årets valrörelse har SVT, Aftonbladet och TT egna valkompasser. TT:s valkompass används även av en rad andra medier, som kan modifiera den för att göra den till sin egen.

Källa: Valundersökningen från Göteborgs universitet, TT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons