Annons
Nyheter

Regn och blötsnö i väst – lavinfara i fjällen

Ett nederbördsområde rör sig in över västra Sverige och på sina håll kan det komma ett rejält snöfall under söndagen.
På flera platser i fjällvärlden varnas det för laviner.
Väder • Publicerad 5 februari 2022
Det varnas för laviner på flera av Sveriges fjäll. Arkivbild.
Det varnas för laviner på flera av Sveriges fjäll. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

Det har utfärdats varningar för lavinfara i flera svenska fjällområden. I västra Vindelfjällen och i södra Lapplandsfjällen bedöms den vara betydande.

Betydande lavinfara är en trea på den femgradiga skala som Naturvårdsverkets tjänst Lavinprognoser använder sig av.

Annons

I södra Jämtlandsfjällen, västra Härjedalsfjällen och i Abisko/Riksgränsfjällen varnas för måttlig lavinfara – en tvåa på skalan.

Värst i väst

Under lördagskvällen rör sig ett nederbördsområde in över Västsverige, enligt SMHI:s prognos. Regn och blötsnö väntas över Götaland och södra Svealand. Längre norrut kommer det snöfall.

– Men i Götaland faller nattens nederbörd mest som regn. Det blir kanske lite blötsnö i inre Halland, men det är inget som vi har utfärdat varningar för, säger Katarina Andersson, vakthavande meteorolog på SMHI.

På söndag har det utfärdats en gul varning för ett rejält snöfall, 5–10 cm, i Göteborg, Sjuhärad och delar av Jönköpings län.

– Det mattas av under sen eftermiddag och kväll, säger Katarina Andersson.

Snöfallet rör sig norrut under söndagen, men inga andra varningar har utfärdats över land.

Varning för kuling

Däremot varnar SMHI för kulingvindar på sjön under lördagskvällen. Gula varningar är utfärdade från Skagerrak i väst till mellersta Östersjön i öst. På söndag blir det värre, då gäller gul varning för kulingvindar i hela Östersjön.

SMHI:s gula varningar innebär en väderutveckling som kan ge konsekvenser för samhället och vissa risker för allmänheten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons