Annons
Nyheter

Levde lyxliv för svenska biståndspengar

Bistånd (TT) • Publicerad 2 september 2019
Sida stoppar utbetalningarna till African Enterprise Challenge Fund sedan ledningen använt stor del av bidragen för att berika sig själv. Arkivbild.
Sida stoppar utbetalningarna till African Enterprise Challenge Fund sedan ledningen använt stor del av bidragen för att berika sig själv. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg / TT

Förra året betalade Sida ut 114 miljoner kronor till African Enterprise Challenge Fund (AECF), som har som mål att stimulera småföretag i Afrika söder om Sahara. Men en rapport visar att ledningen använt stor del av pengarna för att berika sig själv. Nu stoppar Sida utbetalningarna, skriver Aftonbladet.

Rapporten, som beställts av Sida, visar bland annat att vd:n har en 54 procent högre lön än sin föregångare och att man 2018 införde ett nytt bonussystem som ökade bonusutbetalningarna med 341 procent. Cheferna har rest i business class och betalt medlemskap i exklusiva klubbar med pengarna från Sida.

-Det är helt oacceptabelt och man blir väldigt upprörd. Därför har vi reagerat så fort vi fått den här informationen och frusit alla utbetalningar, säger Hans Magnusson, chef för Sidas Afrikaavdelning, till Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons