Annons
Nyheter

Linnéforskare: Politisk övertro på hårdare straff

Det är ytterst tveksamt om förslag om hårdare straff har de effekter på brottslighet som politiker ofta hävdar, skriver Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Örebro universitet, och Andreas Anderberg, doktor i rättsvetenskap vid Linnéuniversitetet, på SvD Debatt.
Brott • Publicerad 12 maj 2018

Det finns inte några övertygande forskningsresultat om att strängare straff leder till att färre brott begås. En viktig faktor är i stället risken att bli upptäckt, skriver forskarna. Man är helt enkelt mer benägen att begå brott om det går att kalkylera med att inte bli upptäckt.

Skribenterna kritiserar också politiker för att föreslå en rad nya brott i något som de karaktäriserar som "symbollagstiftning". "I själva verket handlar det bara om att politiker vill verka handlingskraftiga", skriver de och nämner brottet "blåljussabotage" som exempel. Det är redan straffbart under rubriceringen sabotage, konstaterar Martinsson och Anderberg.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons