Annons
Nyheter

Livsmedelspriser slog rekord i fjol

Ekonomi • Publicerad 6 januari 2023
Ryssland upprättade en spannmålsblockad, som sedan har lyfts. Men livsmedelspriserna är fortsatt på höga nivåer. Arkivbild.
Ryssland upprättade en spannmålsblockad, som sedan har lyfts. Men livsmedelspriserna är fortsatt på höga nivåer. Arkivbild.Foto: Nina Lyashonok/AP/TT

Världens livsmedelspriser slog rekord 2022, enligt FN-statistik.

Som högst var priserna i mars efter att Ryssland invaderat Ukraina och förhindrat spannmålsexport från landet. Blockaden hävdes i juli efter ett avtal som mäklades fram av Turkiet och FN.

Annons

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, uppger att priserna föll tillbaka marginellt i december men att deras index för 2022 var 14,3 procent högre än 2021.

"Lugnare livsmedelspriser är välkommet efter två väldigt volatila år", säger organisationens chefsekonom Maximo Torero i ett uttalande.

Det är samtidigt viktigt att fortsätta vidta åtgärder för den globala livsmedelsförsörjningen eftersom priserna ännu ligger på höga nivåer. En del basföda närmar sig rekordnivåer och priset på ris stiger, påtalar han.

"Det finns fortfarande många risker kopplade till framtida leveranser", säger Torero.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons