GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ljusare men splittrad jobbprognos

I år och nästa år väntas 70 000 nya jobb. Mot slutet av 2022 bedöms arbetslösheten ha sjunkit till strax över sju procent, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos.
Men den höga långtidsarbetslösheten är här för att stanna.
Arbetsmarknad • Publicerad 16 juni 2021
Antal arbetslösa samt som andel av arbetskraften.
Antal arbetslösa samt som andel av arbetskraften.
Foto: Johan Hallnäs/TT
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar tecknar en ljus men splittrad bild. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar tecknar en ljus men splittrad bild. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetslösheten har toppat och redan sjunkit stadigt under våren. Nästa år faller den ytterligare ner till 7,4 procent i genomsnitt, enligt Arbetsförmedlingens bedömning.

Mot slutet av 2022 väntas arbetslösheten sjunkit något mer, till strax över sju procent eller i antal, 370 000 personer.

– Vi närmar oss då samma nivåer som vi hade innan pandemin, säger arbetsmarknadsanalytiker Sandra Offesson på en pressträff.

Jobb borta

I dagsläget är ungefär 410 000 personer inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar, vilket motsvarar 7,9 procent av arbetskraften.

Det finns tydliga tecken på en återhämtning, i ekonomin och på arbetsmarknaden. På ett års sikt räknar arbetsgivarna i Arbetsförmedlingens undersökning med att behöva öka antal anställda, runt 70 000 nya jobb i år och nästa år. Men återhämtningen i ekonomin är ojämn.

– Alla jobb kommer inte komma tillbaka, och innehållet i många jobb kommer att förändras, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Förändrade konsumtionsmönster efter pandemin kan komma att göra att vissa jobb inte kommer tillbaka. Det blir allt viktigare för arbetslösa att ställa om, utbilda sig för de jobb som kommer i stället, enligt Sundén.

Fler på efterkälken

För obalanserna är stora. Samtidigt som arbetsgivare börjar få svårare att hitta rätt kompetens hamnar allt fler längre från arbetsmarknaden. Enligt myndighetens prognos väntas andelen som varit utan jobb i över ett år uppgå till närmare hälften av den totala arbetslösheten, eller över 200 000. I dag ligger antalet på 189 000.

Och enligt en ny bedömning är den höga långtidsarbetslösheten här för att stanna.

– Vi har gjort en beräkning som visar att långtidsarbetslösheten stabiliserar sig kring 170 000 personer, säger Sandra Offesson.

AF:s generaldirektör Maria Mindhammar fyller i:

– Det krävs krafttag kring långtidsarbetslösheten, säger hon och lyfter utbildning som extra viktigt.

Det så kallade enkla jobben blir allt färre och arbetsgivarna ställer högre krav.

Mindhammar tonar ned förväntningarna på vad myndigheten kan göra och syftar bland annat på de neddragningar som har gjorts.

– Man måste ha realistiska förväntningar på Arbetsförmedlingen, säger hon och syftar såväl på kommunerna som de arbetslösa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer