Löftet från polisen: Vi ska äga platsen
Under januari–maj har över 30 personer skjutits ihjäl i Sverige, att jämföra med snittet 17 under motsvarande period de senaste åren.
Läget med gängkriminaliteten är "mycket allvarligt och den främsta grunden till problemet är narkotikaförsäljning. Dessutom är nyrekryteringen till gängen just nu omfattande, säger en bekymrad Anders Thornberg när TT möter honom i Almedalen i Visby.
– Vi i polisen – när vi nu växer– måste ut på plats i de särskilt utsatta områdena, på de öppna drogscenerna. På de platserna där de kriminella uppträder och äga de platserna och vara närvarande och hela tiden störa den här verksamheten, säger han.
"Vara gränssättande"
Rikspolischefen sätter stort hopp till de nya poliser som är på väg in. Dels ser det ut att vara nästintill fullt på landets polisutbildningar i höst, dels har 800 nya aspiranter påbörjat sin bana inom polisen de senaste veckorna.
– Alla de nya som kommer nu kommer allt väsentligt flyttas ut till lokalpolisområdena, säger han och fortsätter:
– Vi ska vara gränssättande och bygga relationer.
Den ökade närvaron är också ett av de förslag polisen lagt fram i kampen mot gängkriminaliteten. Att få tillgång till mer av kommunikationen mellan kriminella, som man exempelvis fick när den krypterade tjänsten Encrochat knäcktes, är ett annat förslag.
"Vi gör allt vi kan"
En ytterligare punkt på önskelistan är frågan om informationsutbyte mellan myndigheter, fortsätter Thornberg.
– Det är svårt med sekretesslagstiftningen, och det har vi påtalat för riksdag och regering. Nu pågår utredningar.
TT: Nu är det valår – vilka åtgärder från politikerna vill ni se?
– Att man får i gång de goda krafterna och bryter rekryteringen. Och att vi får de verktyg vi behöver.
Ingenting pekar nu på att skjutningarna ska bli färre inom den närmaste tiden. Uppgörelser och maktstrider pågår i den undre världen, och många unga riskerar att dras in. Under sommaren rör sig dessutom allt fler ute.
– Vi finns överallt och vi har planerat för sommaren, understryker Thornberg och fortsätter.
– Det är tryggt och säkert på många sätt, men jag kan förstå människor som blir oroliga när man läser om den här grova brottsligheten. Det pågår skjutningar och sprängningar – men vi gör allt vi kan för att hela Sverige ska vara tryggt och säkert.