Annons
Nyheter

Löfven: Gratis covid-19-vaccin för alla

Regeringen har beslutat att ge 300 miljoner kronor till regionerna för covid-vaccinationen, som kommer att vara gratis för alla.
Personer på äldreboenden är en grupp som kommer att prioriteras när vaccinationen väl drar i gång.
Coronaviruset • Publicerad 4 december 2020
Statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid fredagens pressträff.
Statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid fredagens pressträff.Foto: Jessica Gow/TT
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att de första priogrupperna kan vara vaccinerade under första kvartalet nästa år.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att de första priogrupperna kan vara vaccinerade under första kvartalet nästa år.Foto: Jessica Gow/TT

Vaccin ska allra först erbjudas de som är i störst behov av det, uppger Folkhälsomyndigheten. Det gäller äldre på särskilda boenden, personer med hemtjänst och samboende till dem, samt personal inom omsorgen.

Myndigheten uppskattar att det rör sig om cirka 600 000 personer i de grupperna.

Annons

Socialminister Lena Hallengren betonar att landets regioner är vana vid att vaccinera människor, vilket är en styrka under rådande omständigheter.

– Regionerna kommer kunna vaccinera mot covid-19 också. De har vanan, organisationen och strukturen, säger hon och tillägger att staten tar och kommer att ta stort ansvar för vaccin och vaccinationskostnader.

Och för den enskilde ska det inte kosta något, framhåller statsminister Stefan Löfven:

– När vaccinering sätter i gång så kommer det att vara gratis för den som tar vaccinet. Ingen ska behöva avstå från tryggheten ett vaccin ger, säger han.

"Inte över"

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson understryker däremot att det inte är läge att slappna av bara för att ett vaccin blir färdigt.

– Pandemin är inte över bara för ett vaccin kommer och en spruta sticks i armen, säger han.

TT: Hur lång tid bedömer ni att den första vaccinationen av den prioriterade gruppen kommer att ta?

– Det hänger dels ihop med hur fort man kan vaccinera och framför allt hur snabbt leveranserna kommer. Vi räknar med att vi ska få omkring 300 000 doser levererade redan under januari och kanske ännu mer i februari, säger Johan Carlson.

"Stark vaccinationskultur"

Prognosen är att de första priogrupperna kommer att vara vaccinerade "en bra bit in" i första kvartalet under nästa år, berättar Johan Carlson.

När det gäller vaccination för övriga medborgare i landet säger han:

Annons

– Vi tuffar på så snabbt det går.

TT: Är det en plikt att vaccinera sig?

– Varje människa avgör själv hur man vill göra. Men jag är helt övertygad om att de flesta vill ta vaccinet. Det är ett skydd för sig själv och ett skydd för andra och vi har i grunden en stark vaccinationskultur i Sverige, säger Stefan Löfven.

Regeringen meddelar samtidigt att Sverige ska ingå i det EU-gemensamma avtalet som EU-kommissionen avser ingå om att köpa vaccin från läkemedelsföretaget Moderna.

Sverige har sedan tidigare ingått EU-gemensamma avtal om vaccin från Astra Zeneca, Janssen Pharmaceutica NV, Pfizer/Biontech och Curevac.

"Ingen meny"

Genom att delta i avtalet får Sverige tillgång till 1,8 miljoner doser av Modernas vaccin. Totalt har Sverige därmed hittills tecknat avtal om så många doser vaccin att det skulle räcka till hela befolkningen, förutsatt att vaccinen godkänns, enligt regeringen.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer vaccin att fördelas allt eftersom de kommer.

– Sannolikt kommer det vara olika vaccin som kommer att vara bulken av det hela i olika perioder. Min uppfattning är att de olika vaccinationscentralerna kommer att hantera ett vaccin i taget. Det kommer inte att vara en meny att välja på, säger Johan Carlson.

Fakta: Vaccin mot covid-19

EU-kommissionen har under hösten undertecknat sex avtal om inköp av covid-19-vaccin för medlemsländernas räkning:

* 27 augusti: 300 miljoner doser från Astra Zeneca, med en option på ytterligare 100 miljoner.

* 18 september: 300 miljoner doser från Sanofi-GSK.

* 8 oktober: 200 miljoner doser från Janssen.

* 11 november: 200 miljoner doser från Biontech-Pfizer, med en option på ytterligare 100 miljoner doser.

* 17 november: 225 miljoner doser från Curevac, med option på 180 miljoner till.

* 25 november: 80 miljoner doser från Moderna, med en option på ytterligare 80 miljoner.

Källa: EU-kommissionen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons