Annons
Nyheter

Löfven mötte von der Leyen om vaccin och lön

Statsminister Stefan Löfven (S) ifrågasätter till skillnad från en del andra EU-ledare inte om det var rätt att låta EU samordna vaccinupphandling.
Men EU måste ligga på om snabbare leverans.
EU • Publicerad 2 mars 2021
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.Foto: Johanna Geron/AP/TT

"Det är mycket beklagligt att vaccinleveranserna inte sker i den takt som planerat. Samtidigt är jag övertygad om att vi står bättre rustade tack vare att vi samarbetat inom EU och upphandlat vaccin gemensamt", säger Löfven i en skriftlig kommentar efter ett timslångt möte via länk med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Heta ämnen

Mötet var planerat sedan flera månader tillbaka men har av olika skäl inte blivit av förrän nu. Även flera heta, mer Sverigespecifika, ämnen, avhandlades.

Annons

"Jag tog också upp två frågor som är mycket angelägna för Sverige. Dels att den svenska lönemodellen inte får riskeras när man nu arbetar för en minimilön i EU. Dels att det måste finnas förståelse och respekt för det svenska hållbara skogsbruket när man nu tar fram klassificeringen av gröna investeringar.", framhåller Löfven.

EU-kommissionen lade i höstas fram ett förslag till direktiv om lagstadgade minimilöner i unionen. Det har mötts av hårt kritik från flera medlemsländer, inte minst Sverige, för att hota den svenska och nordiska modellen. I den modellen sätts löner i förhandlingar mellan fackföreningar och arbetsgivarnas företrädare, inte genom politiska beslut som i många andra länder.

EU-kommissionen har försäkrat att undantag i direktivet ser till att modellen inte påverkas, men det har långt ifrån lugnat regeringen.

Fruktar EU-domstol

I slutänden är det ändå EU-domstolen som sätter ner foten, om det blir strid om hur direktivet ska tolkas.

Regeringen har fått hård kritik av LO, Svenskt Näringsliv och oppositionen för att vara för passiv i sitt motstånd och att dessutom aningslöst ha drivit fram direktivet genom oförsiktig politik.

Enligt uppgift till TT försöker regeringen nu ligga på för att få till förtydliganden och ytterligare undantag, för att om möjligt säkra den svenska modellen för lönesättning.

Ursula von der Leyen twittrade efter mötet ut att de båda ägnat en del mötestid åt frågan om minimilöner. Men även om förberedelser av det sociala toppmöte som EU planerar för i Portugal samt hur EU ska medverka vid det forum mot antisemitism som ska ordnas i Malmö i oktober. Det var planerat att hållas förra året men har skjutits upp på grund av pandemin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons