Nyheter

Löfven vill utreda arbetsrätten vidare

Statsminister Stefan Löfven (S) vill ha uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK som grund när arbetsrätten utreds vidare. Då ska även LO få tycka till, rapporterar .
Vänsterpartiet avstår från att kommentera utspelet.
Politik • Publicerad 1 november 2020
Statsminster Stefan Löfven (S) hoppas få arbetsrätten utredd en gång till. Arkivbild.
Statsminster Stefan Löfven (S) hoppas få arbetsrätten utredd en gång till. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sedan den så kallade las-utredningen hamnat i papperskorgen förordar Löfven nu i stället att uppgörelsen mellan tjänstemännens förbund PTK och arbetsgivarna i Svenskt näringsliv bildar grund för en ny utredning som även LO – som står utanför uppgörelsen – får tycka till om.

– När regeringen påbörjar en utredning kommer vi inte säga att en part inte får yttra sig, så kan det inte gå till, säger Löfven i Agenda.

– Vi gör det i samråd med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, partierna i januarisamarbetet. Nu ska vi ta fram direktiven och så ser vi processen framåt.

TT har bett Vänsterpartiet kommentera Löfvens utspel, men fått ett avböjande svar.

"Löfven har fel"

Däremot vill Centerpartiets ledare Annie Lööf gärna tycka till:

"Löfven har fel. Det finns nu två vägar fram för ökad trygghet och flexibilitet på arbetsmarknaden. Antingen genomförs helheten i den partsöverenskommelse som SN och PTK sagt ja till, och som fler gärna får ansluta sig till. I annat fall Toijer-utredningen. Precis som vi enats om i JA. Att politiken ska ge en part som inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna inflytande är givetvis uteslutet", skriver hon i ett uttalande till TT.

Toijer-utredningen är den som har skrotats. Med JA syftar Annie Lööf på januariavtalet.

Skickas på remiss

Utredningen som Löfven hänvisar till i Agenda är en departementsskrivelse, uppger Löfvens pressekreterare Mikael Lindström till TT.

”Det besked regeringen har gett är att vi nu kommer gå vidare och lägga förslag i linje med parternas överenskommelse, i stället för att gå vidare med den så kallade LAS-utredningen", skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i en kommentar till TT.

Nästa steg i processen är att en utredare på Arbetsmarknadsdepartementet får i uppdrag att göra om förslagen från parterna till ett lagförslag som kan skickas ut på remiss, uppger hon och fortsätter:

"Detta handlar om de största förändringarna sedan LAS kom till och det är därför viktigt med en noggrann beredning och att därefter beakta alla remissinstansers synpunkter".

Svensk Näringsliv är positivt till Löfvens besked att regeringen går vidare med överenskommelsen.

”Det är viktigt att nya regelverk kommer på plats denna mandatperiod. Vi utgår naturligtvis från att regeringen inte kommer omförhandla överenskommelsen", skriver Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.