GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lööf: C vill dubbla svensk elproduktion

Centerpartiet vill fördubbla svensk elproduktion till 2030. Det ska ske genom ökad produktion av alla förnybara energikällor, inklusive kärnkraft.
Politik • Publicerad 22 april 2022
Partiledaren Annie Lööf under en pressträff vid Centerpartiets nationella valupptakt i Stockholm på fredagen.
Partiledaren Annie Lööf under en pressträff vid Centerpartiets nationella valupptakt i Stockholm på fredagen.Foto: Christine Olsson/TT

Under fredagen och lördagen samlas centerpartister från hela landet i Stockholm för valupptakt. Under partiledaren Annie Lööf inledande tal stod förutom den nya klimatsatsningen även kriget i Ukraina och påskupploppen i fokus.

Partiets nya klimatsatsning handlar om en färdplan med syfte att fördubbla svensk elproduktion till 2030, vilket skulle innebära en total produktion på minst 330 terawattimmar.

– Den här färdplanen sänker utsläppen och tar klimatarbetet framåt, stärker svensk konkurrenskraft och hjälper till att fasa ut den ryska, fossila energin, sade Lööf.

C vill öka produktionen av alla förnybara energikällor, inklusive kärnkraft. Det innebär att partiet kommer att hålla fast vid att inte medverka till politiska beslut som stänger ner svensk kärnkraftverk i förtid och se till att befintliga reaktorer utnyttjas fullt ut.

– Kärnkraften kommer att spela en roll för svensk elförsörjning en lång tid framåt. Ytterligare 2 TWh skulle kunna produceras bara genom effekthöjande åtgärder. Vi behöver all utsläppsfri el vi kan få, sade Lööf under en pressträff och preciserade sedan att det är på Forsmark som den extra elen skulle produceras.

Manar till samtal

Centerpartiet vill se en kraftig utbyggnad av den havsbaserade vindkraften i så snabb takt som möjligt, framför allt i södra Sverige.

– Potentialen är enorm och vi vill att regeringen omgående godkänner de ansökningar ligger på deras bord, säger Annie Lööf.

Ytterligare delar av färdplanen är att bygga ut kapaciteten i de svenska elnäten och partiet manar även regeringen till att bjuda in samtliga riksdagspartier för nya energisamtal.

– Alla är välkomna till förhandlingsbordet men vi söker en överenskommelse med M och S för stabiliteten. Vi ser stora möjligheter till att komma överens, fortsatte Lööf.

Enligt Centerpartiet är en ny energiöverenskommelse även viktig för det säkerhetspolitiska läget.

– Allting har förändrats, och ska vi kunna vara solidariska och exportera grön förnybar el så att Nordeuropa faktiskt kan få möjligheten att fasa ut rysk olja och gas då måste vi öka produktionen, säger Annie Lööf.

Hand i hand med Finland

Under pressträffen fick Lööf frågan om vad Centerpartiets inställning till de pågående Natosamtalen.

– Sverige har under lång tid byggt sin säkerhet med andra länder och organisationer och det har tjänat oss väl. Nu ser vi det som ett naturligt steg att gå in som fullvärdig medlem i Nato. Vi är det land tillsammans med Finland som står allra närmast utan att ha de viktiga säkerhetsgarantierna.

– Nu pågår det intensiva processer i både Sverige och Finland och jag välkomnar aktiviteten inom Socialdemokraterna. Det är viktigt att både ha respekt för och bejaka de interna processerna, men för oss är det självklart att vi går hand i hand med Finland och därmed också hela övriga Norden, fortsatte Lööf.

Kriget och upplopp i fokus

Under sitt inledningstal kommenterade Annie Lööf också den gångna helgens oroligheter på flera håll i Sverige.

– Det fullkomligt hänsynslösa våld som allt för många svenskar har upplevt hör inte hemma i ett civiliserat samhälle. Nu måste fokus ligga på de kriminella, hänsynslösa våldsverkarna. De ska mötas av rättssamhällets fulla kraft. De ska gripas och de ska dömas till långa fängelsestraff.

Hon likställde attackerna på blåljuspersonal vid en attack mot det demokratiska samhället.

– Den oro och otrygghet som har följt i våldets spår har raserat vardagen och framtidstron för allt för många. Det har fått poliser, brandmän och ambulanspersonal att frukta för sitt eget liv. Människor som varje dag går till jobbet för att värna din och min trygghet. De är någons son, syster, mamma eller man.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.