Annons
Nyheter

Lööf öppnar för att ta plats i S-regering

Centerns partiledare Annie Lööf öppnar för att sitta i en regering tillsammans med Socialdemokraterna efter nästa val.
Utspelet kan ses som ett svar på Liberalernas besked om att partiet vill lämna januariavtalet, enligt statsvetaren Jenny Madestam.
Politik • Publicerad 9 mars 2021
Annie Lööf öppnar dörren för S-ledd regering efter nästa val. Arkivbild.Foto: Foto: Claudio Bresciani/ TT

– Vi kommer självklart gå till val på att sitta i regeringsställning, säger Annie Lööf till Expressen.

I en längre intervju med tidningen slår Lööf bland annat fast att dörren till Moderaterna fortsatt är stängd så länge partiet öppnar för budgetsamarbete med Sverigedemokraterna.

Annons

– Att Moderaterna nu vill ta in Sverigedemokraterna i värmen, budgetförhandla med dem och bilda regering med stöd av deras röster gör att borgerligheten kommer vara fortsatt delad, säger hon.

Vilka samarbeten Centerpartiet kan tänka sig att ingå i efter nästa val beror på valresultatet. Partiet går inte till val på att sitta i opposition och inte få något gjort, enligt partiledaren.

– Vi är beredda att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater. Det som styr oss efter nästa val handlar om vilka centerpartistiska politiska områden vi får igenom, hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ytterkanterna och valresultatet, säger Annie Lööf.

Väljare att vinna?

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, ser uttalandet som Annie Lööfs respons på Liberalernas besked att partiet vill lämna januariavtalet, som kom för bara några dagar sedan.

– Dels tror jag att man vill bekräfta att man har fått igenom mycket av sin egen politik i det här samarbetet, att man inte betraktar det som lika problematiskt som Liberalerna gör. Dels har det nog gjorts en strategisk bedömning att det finns väljare att vinna genom att gå ut och säga det här.

Madestam framhåller att det kan finnas skäl för Centerpartiet att appellera till socialliberala väljare som inte har något emot januarisamarbetet.

– Hon ser väl att det finns ett behov av att signalera till borgerliga mittenväljare var de har Centerpartiet. Utifrån att Liberalerna nu har skickat en signal, även om det är oklart om den blir det officiella hållningen.

"Vill pressa L"

Det är mer troligt att Centerpartiet vill pressa Liberalerna att stanna kvar i samarbetet, än att styra Moderaterna och Kristdemokraterna bort från Sverigedemokraterna, anser Jenny Madestam.

– Moderaterna och Kristdemokraterna tror jag redan är körda, inom citationstecken, för Centerpartiet. De har redan tagit ställning för den här linjen. Skulle forna alliansen bli så stor att den klarar sig utan stöd från SD, då är det en annan sak.

Vidare pekar hon på de interna splittringarna inom Liberalerna.

Annons

– Det är uppenbart att det inte finns en rungande majoritet för (partiledaren Nyamko) Sabunis linje. Somliga vill att det här ska upp på landsmötesnivå. Att Centern går ut med det här nu handlar om att man vill prata med de socialliberala väljarna i mitten. Men kanske också med Liberalerna som parti och primärt stärka den här anti-Sabuni-falangen inom partiet, säger Jenny Madestam.

"Bra konsumentupplysning"

Beskedet från Annie Lööf har väckt reaktioner i Moderaterna. Partiets ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, anser att det är bra konsumentupplysning för väljarna.

– En röst på Centerpartiet är inte bara en röst på Stefan Löfven utan även på Vänsterpartiet, säger hon i SVT:s Aktuellt.

TT har sökt Annie Lööf för en kommentar, men hon har avböjt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons