Annons
Nyheter

Tysk flygstrejk avblåst

Tyska flygbolaget Lufthansa har lyckats undvika ännu en pilotstrejk.
Lufthansa och piloterna har kommit överens efter nya förhandlingar under tisdagen, meddelar pilotfacket.
Ekonomi • Publicerad 6 september 2022
Lufthansas flygplan kan lyfta. Arkivbild.
Lufthansas flygplan kan lyfta. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Detaljerna i det nya avtalet ska mejslas ut under de kommande dagarna men parterna har nått en principiell överenskommelse om "ett brett paket" rörande ekonomiska och strukturella frågor.

Pilotfacket har tidigare krävt rejäla löneökningar i två steg: 5,5 procents ökning i år och 8,2 procent under nästa år. Detta för att hålla jämna steg med inflationen och prisökningarna.

Annons

Lufthansa har nobbat fackets giv och pekat på ökade lönekostnaderna med omkring 40 procent för flygbolaget. I stället har man erbjudit en engångssumma som hade motsvarat 5 procents löneökning för erfarna piloter och 18 procents ökning för nyanställda – men vad det hela landade på är alltså än så länge oklart.

Lufthansa har under sommaren fått ställa in fler än 8 000 flygningar på grund av pilotstrejker. Pilotfacket hade varslat om en ny strejk med start på onsdag. Den var tänkt att pågå till natten mellan den 8–9 september och dessutom omfatta de piloter som flyger fraktflyg åt Lufthansa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons