Nyheter

Lund får ny MR-myndighet

Den nya myndigheten Institutet för mänskliga rättigheter förläggs till Lund. Det har regeringen beslutat i dag.
Politik • Publicerad 1 april 2021
Jämställdhetsminister Märta Stenevi vill förlägga den nya myndigheten för mänskliga rättigheter i Lund. Arkivbild.
Jämställdhetsminister Märta Stenevi vill förlägga den nya myndigheten för mänskliga rättigheter i Lund. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Institutets uppgift blir att främja, undersöka och rapportera om arbetet för mänskliga rättigheter på nationell nivå. Kort sagt om och hur Sverige lever upp till de konventioner om mänskliga rättigheter vi undertecknat.

– Utvecklingen i omvärlden är att mänskliga rättigheter allt oftare ifrågasätts, begränsas och åsidosätts. Och då är det viktigare än någonsin att man har strukturer på plats som främjar och skyddar de mänskliga rättigheterna, säger Stenevi.

Den nya myndigheten får en mer självständig, oberoende roll än vanliga förvaltningsmyndigheter. Tanken är att den ska verka på "armlängds avstånd" från regeringen, enligt Stenevi.

Viktigt besked

Uppdraget fastställs i en proposition till riksdagen och ändringar i institutets verksamhet måste beslutas av riksdagen.

Styrelsen ska utses av regeringen, men den utser i sin tur självständigt ordförande och direktör för institutet.

Kommunstyrelsens ordförande i Lund, Philip Sandberg (L) välkomnar beslutet.

– Det är ett fantastiskt och viktigt besked som stärker Lund som ett nationellt och internationellt nav för mänskliga rättigheter, säger han till TT.

Ett nav

Han framhåller att den nya myndigheten passar väl in i den miljö som redan finns med Raoul Wallenberg-institutet, som arbetar för folkrätt, mänskliga rättigheter och humanitärt bistånd vid Lunds universitet.

– De här miljöerna kommer att stärka varandra och skapa ett nav för mänskliga rättigheter, säger Philip Sandberg.

En särskild utredare får nu i uppdrag att förbereda och genomföra bildandet av den nya myndigheten. Utredaren ska föreslå och vidta de åtgärder som krävs för att myndigheten ska kunna inrättas den 1 januari 2022.

Utredaren ska bland annat lämna förslag till instruktion och regleringsbrev samt bemanna myndigheten i begränsad utsträckning. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 december 2021.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.