Annons
Nyheter

Lyft för amerikansk whiskeyexport

Ekonomi • Publicerad 5 mars 2022
Flaskor med amerikansk whisky till försäljning. Arkivbild.
Flaskor med amerikansk whisky till försäljning. Arkivbild.Foto: Keith Srakocic/AP/TT

Amerikanska whiskeydistributörer ser en tydlig återhämtning. Än så länge är man dock inte i närheten av försäljningen före pandemin.

Under 2021 uppgick exporten till 975 miljoner dollar enligt nya statistik från den amerikanska branschorganisationen. Siffrorna betyder ett lyft på 15 procent jämfört med det pandemiplågade 2020 men fortfarande 18 procent sämre än rekordåret 2018.

Annons

De amerikanska producenterna pressades under längre period efter att EU införde handelstullar som man släppte på under 2021. Dock kvarstår tullar på en annan nyckelmarknad – den brittiska – vilket fortsätter att påverka negativt.

Även om whiskeyn står för merparten, 61 procent, av all export av sprit från USA, märks ett lyft för hela sektorn. Exporten av gin steg 59 procent medan vodkaexporten lyfte med 10 procent förra året.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons