GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

M föreslår adhd-test för barn i utsatta områden

Moderaterna i Stockholm vill att barn i utsatta områden ska snabbtestas för adhd för att fler ska kunna få en diagnos, rapporterar . Förslaget möts av kritik.
Politik • Publicerad 12 augusti 2022
Irene Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm. Arkivbild.
Irene Svenonius, finansregionråd i Region Stockholm. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Partiet understryker att det handlar om en frivillig undersökning där barnen ska kunna testas på BVC från fem års ålder och sedan flera gånger under skoltiden.

– Ju tidigare man kan sätta in åtgärder, desto bättre förutsättningar, säger finansregionrådet Irene Svenonius.

Partiet hänvisar till att barn med invandrarbakgrund medicineras mot adhd i mindre utsträckning än svenska barn. Enligt Kriminalvården finns också ett samband mellan adhd i barndomen och våldsbrott senare i livet.

– Vi måste hitta de här barnen, och det kommer också vara brottsförebyggande, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell.

Förslaget har snabbt fått kritik. Ebba Östlin, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Botkyrka kommun, kallar det verklighetsfrånvänt.

Lena Nylander, överläkare och specialist i allmän psykiatri på Lunds universitet, är också skeptisk till förslaget och tycker att det är bättre att fokusera på en bra och trygg skola.

– Det viktigaste man kan göra för barn med adhd – det är att se till att skolan fungerar. Det som är bra för barn med adhd är bra för alla barn, säger hon till Expressen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.