Nyheter

M: Invandringen är inte lönsam

Moderaterna (M) vill att regeringen redovisar tydligare vad invandringen kostar samhället. Samtidigt tycker partiet inte att invandringen till Sverige är lönsam.
Sverige • Publicerad 8 februari 2018
Invandringen till Sverige är i dag inte lönsam eftersom invandrare inte kommer ut i arbete tillräckligt snabbt, enligt Svantesson.
Invandringen till Sverige är i dag inte lönsam eftersom invandrare inte kommer ut i arbete tillräckligt snabbt, enligt Svantesson.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

– Det finns inget annat politikområde där vi låter kostnaderna bli som de blir, säger Elisabeth Svantesson, M:s ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

M utesluter inte heller att det behövs ett asyltak, säger den tidigare arbetsmarknadsministern till Dagens Nyheter. Hon säger också att debatten måste bli mer öppen och att det i dag finns en tendens att inte prata om kostnaderna.

Svantesson tycker att regeringen bör redovisa kostnaderna utan att svartmåla eller skönmåla bilden.

Enligt M kommer invandringen under 2018 kosta 40 miljarder kronor netto. Det baserar partiet på uträkningar utifrån en tidigare forskningsrapport.

– De senare åren har forskarna fördjupat forskningen kring invandringens kostnad och intäkter. Då visar det sig att under ganska låg tid är det höga nettokostnader för invandring. Det behöver man också redovisa och ha en öppen diskussion om, säger Svantesson.

Invandringen till Sverige är i dag inte lönsam eftersom invandrare inte kommer ut i arbete tillräckligt snabbt, enligt Svantesson. För att lösa detta vill hon se reformer.

Dagens nivåer på hur många invandrare Sverige tar emot är inte hållbara, enligt den ekonomisk-politiska talespersonen. Under 2016 tog Sverige emot nästan 29 000 asylansökningar och 2017 var antalet nära 25 600.

– Ska vi klara integrationen så kan inte migrationen fortsätta vara hög, den är fortfarande på en hög nivå. Ska vi klara integrationen under åren framöver så behöver vi ha en lägre invandring än vi har i dag, säger Svantesson.

TT: Hur låg invandring ska vi ha då?

– Det är en diskussion som jag tycker vi behöver ha, och jag saknar den långsiktiga tanken i svensk invandringspolitik. Vi har haft en ryckighet som inte är bra för Sverige, svarar hon.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.