Annons
Nyheter

M och V ökar trycket på regeringen om vaccin

Både Moderaterna och Vänsterpartiet vill nu att riksdagen ökar trycket på regeringen för att undersöka alternativa vägar för att få fram vaccin.
Politik • Publicerad 4 mars 2021
Både M och V tar initiativ i riksdagen för att öka trycket på regeringen om vaccintillgången. Arkivbild.
Både M och V tar initiativ i riksdagen för att öka trycket på regeringen om vaccintillgången. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vänsterpartiet varnar för att både Sverige och EU haft en för naiv inställning till de kommersiella läkemedelsbolagens vilja och förmåga att leverera i den utsträckning man kommit överens om.

– Det är läkemedelsbolagen som ska se till att vi får de här vaccinen. Vi har pumpat in hur många miljarder som helst i deras infrastruktur. Jag tycker att vi haft en naiv inställning till de kommersiella läkemedelsbolagen, säger Rågsjö.

Andra lösningar

Annons

Vänsterpartiet anser att regeringen måste titta på hållbarheten och om vi kommer att få vaccinerna som utlovats och meddela riksdagen detta.

– Om det är så att det blir hack i leveranserna igen, då måste regeringen titta på vad vi gör då. Det här är en marknad. Vi har blivit lovade ett antal doser och då ska vi ha det. Och kommer de inte så måste vi titta på andra lösningar, säger Karin Rågsjö.

Moderaterna föreslår i sitt initiativ att regeringen omedelbart undersöker möjligheterna för Sverige att köpa vaccin på egen hand.

Fler vägar

– Nu säger vi från riksdagens sida, om det här går igenom, att regeringen måste göra det som den borde ha gjort redan i våras, och själv undersöka fler vägar för att få tag på godkänt vaccin, sade Ulf Kristersson till TT i tisdags.

Exakt var och hur Sverige ensamt skulle kunna få tag i vaccin på egen hand är oklart.

– Jag säger inte att det finns vaccinlager som sitter och väntar på Sverige. Däremot säger jag att om man inte ens försöker hitta flera vägar än EU:s, då kommer man inte att lyckas, säger Ulf Kristersson till Sveriges Radio.

Karin Rågsjö anser att regeringen måste få EU att sätta hårdare tryck på läkemedelsbolagen.

– Hårdare tryck på bolagen och regeringen måste se om det här kommer att fungera. Gör det inte det, så måste man ha en plan B helt enkelt, säger hon.

De båda initiativen är nu bordlagda i socialutskottet för fortsatt beredning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons