GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

M vill se lag för att utreda självmord

Politik • Publicerad 23 april 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Moderaterna vill se över sekretesslagstiftningen och införa en särskild lag med en tydlig skyldighet att göra bredare utredningar vid självmord om de får makten efter höstens val, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förslaget baseras på den statliga utredningen om suicidprevention från 2010 som innebar att både vården och socialtjänsten skulle utreda sitt agerande i samband med självmord. Det fanns också ett behov av att se över sekretesslagstiftningen, enligt utredningen, men ingen regering har ännu gått vidare med detta.

2017 ändrade Socialstyrelsen dessutom reglerna så att bara självmord där vården själv hittar brister ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg.

M-ledaren Ulf Kristersson tror att förslaget kommer att kunna få riksdagsmajoritet. Frågan har länge drivits av Kristdemokraterna och flera partiers riksdagsledamöter har nyligen lagt liknande motioner.

Socialminister Lena Hallengren (S) har tidigare sagt till Ekot att regeringen inte har något liknande förslag på gång.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.