Annons
Nyheter

Macken invigd med pompa och ståt

Nu är alla pusselbitar på plats. Efter två års idogt arbete, av entusiaster på gräsrotsnivå och av politiska beslutsfattare, var det dags att inviga Macken. I går var det fest med bandklippning och fanfarer på Nydalavägen 42 i Växjö.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2006
Många ville vara med när Macken invigdes på måndagsförmiddagen. Gäster kom med blommor och paket för att beundra en mack från 1950-talet och hylla eldsjälarna bakom projektet. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Många ville vara med när Macken invigdes på måndagsförmiddagen. Gäster kom med blommor och paket för att beundra en mack från 1950-talet och hylla eldsjälarna bakom projektet. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

Bensinpumparna är borta, annars är den lika klassiskt stilren som när den byggdes 1952. Då var den en traditionell BP-mack som stod i Majorna i Göteborg, ritad av Sidney White - en av 1950-

talets mest berömda arkitekter. Efter en utflykt till Vadstena har Macken i dag fått nytt liv i Växjö. Den ska fungera som ett minivaruhus där gammalt blir nytt, och där både folk och ting kommer till användning.

Annons

- I ett socialt hållbart samhälle sliter och slänger man varken med saker eller människor, sade riksdagsledamoten Tomas Eneroth, när han klippte bandet och förklarade Macken invigd.

- Vi hör mycket om människor i utanförskap, deprimerade och med dålig ekonomi. Men det finns också många med väldigt kreativa idéer, sa invigningstalaren Carin Högstedt.

Jobb och gemenskap

Macken är en byggnad, men framför allt ett personalkooperativ och en ekonomisk förening med styrelse och närmare 30 medarbetare. För många Arabybor betyder Macken både jobb och gemenskap. Det är ett miljöprojekt, men också ett integrationsprojekt, ett jämställdhetsprojekt och ett socialt projekt.

Idéerna som ligger bakom Mackens förverkligande har kommit från olika håll. Från föreningens ordförande Fredrik Bergman, som i en krönika i Smålandsposten år 2003 skrev om resursslöseriet i samhället. Från kommunpolitikern Elisabet Risedal som väckte en motion om återvinning av det som slängdes på soptippen Norremark. Från bostadsbolaget Växjöhem som satsade på att rusta upp miljön i Araby och från dess vd Monica Malmlöf, som såg till att Macken flyttade från Vadstena till Växjö.

Alla drog åt samma håll och resultatet går numera att beskåda på Nydalavägen 42. Många var på plats vid gårdagens invigning, en dag som tillägnades alla eldsjälar bakom projektet som kunde glädjas åt blommor, presenter och vänliga ord.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons