Annons
Nyheter

Macron rädd för dna-stöld i möte med Putin

Ryssland/Frankrike • Publicerad 11 februari 2022
Ett flera meter långt bord separereade Rysslands president Vladimir Putin från Frankrikes Emmanuel Macron.
Ett flera meter långt bord separereade Rysslands president Vladimir Putin från Frankrikes Emmanuel Macron.Foto: Kreml via AP/TT

Ett flera meter långt bord separerade Frankrikes president Emmanuel Macron från sin ryske dito Vladimir Putin när de två ledarna träffades i början av veckan.

Nu bekräftar Kreml att avståndet berodde på att Macron inte litade på ryska covidtester tillräckligt för att ta ett pcr-test.

Annons

– Detta är normal praxis i världen, men det innebär också att vi vidtar strikta åtgärder för att skydda både vår presidents och våra gästers hälsa. Då använder vi större avstånd, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt två källor i Macrons stab, som nyhetsbyrån Reuter s pratat med, var det rädsla för att Ryssland skulle få tillgång till Macrons dna som avskräckte honom från testen.

"Vi visste mycket väl att detta betydde inga handslag och ett sådant långt bord. Men vi kunde inte acceptera att de skulle få tag på presidentens dna", säger källan enligt Reuters.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons