Macrons anhängare än mer övertygade
Ett av de främsta och mest konkreta vallöften som Emmanuel Macron har givit hittills är att pensionsåldern ska höjas från dagens 60, samtidigt som fler ska få en ökad minimipension.
– Det är det bästa förslaget från honom hittills, säger 68-årige Bernard Troy, som är en pensionerad rektor från staden Arles, som ligger västerut längs med Rivieran från Marseille.
Han betecknar sig som en sann mittenväljare, som skyr både extremhögern och den yttre vänstern. Macron har hanterat både pandemin och Ukrainakriget, anför han.
– Vem vet vad mer som kan hända i framtiden? Macron är den bästa för att upprätthålla en god stämning inom ett enat Europa, säger Troy.
"Tar sig an kriserna"
29-årige Jérémy Thiriet, från universitetsstaden Aix-en-Provence norr om Marseille, kom iklädd såväl kampanjtröja som kampanjknapp på kavajslaget. Han blev en aktiv anhängare av Emmanuel Macron år 2020, flera år in i dennes mandatperiod. Nu deltar 29-åringen i kampanjarbete på gatorna, knackar dörr och ringer upp potentiella väljare.
– Han har tagit sig an alla kriser som han har ställts inför, även nu efter fem år, säger Thiriet, som säger sig beundra presidentens karaktär och vilja att åstadkomma förändring.
– Jag tycker att vi är på rätt spår med sysselsättningen, arbetet för utökad EU-suveränitet och techsektorn, säger han.
"Låg arbetslöshet"
Stéphanie Bovero, 42, har stärkts i sina övertygelser när hon följt Emmanuel Macrons medlingsengagemang i Ukrainakriget. Han är det klart bästa alternativet, anser hon, och framhåller att hon också gillar hans ambitioner om ett starkare EU.
– Framför allt har han gjort bra ifrån sig när det gäller sysselsättningen. Arbetslösheten har nästan aldrig varit så här låg och nu är den det även bland unga. Där var det stora problem tidigare, säger hon.
Och så det mindre bra
Alla tre tillfrågade är uttalade anhängare med mycket gott att säga – men vad tycker de att Macron måste göra bättre om han får sitta kvar?
– Möjligen har det varit svårt att skapa en sammanhållning i Frankrike, när det har kommit många invandrade människor som måste integreras samtidigt och sättas i arbete. Det är en utmaning, inte bara i Frankrike, säger Bernard Troy.
– Allt är såklart inte perfekt. Till exempel tycker jag att inrikesministern (Gérald Darmanin) bör gå ännu längre när det gäller kriminaliteten och säkerheten, samt fattigdomen. Där var det problem när han tog över och det tog flera år för honom att komma med lösningar, säger Jérémy Thiriet.
– Industrin behöver utvecklas och fransmännen bör producera och konsumera mer närproducerat, från mindre gårdar, säger Stéphanie Bovero.