Annons
Nyheter

Magsjuka i fjällen: Kom inte hit

Kebnekaise fjällstation har stängt efter att magsjuka spridit sig. Personer står nu i kö för att kunna ta helikopter därifrån och på närliggande fjällstationer vidtas åtgärder.
– Är de sjuka får de absolut inte komma in, säger Klara Holst på fjällstationen Nikkaluokta.
Turism • Publicerad 6 augusti 2023
Tuolpagorni vid Kebnekaise. Arkivbild.
Tuolpagorni vid Kebnekaise. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det har förekommit flera fall av magsjuka tidigare i sommar, men i helgen beslutade Svenska Turistföreningen (STF), som driver anläggningen, att stänga stationen för turister till den 10 augusti, samt stänga för nya bokningar fram till den 18 augusti. Även bokningar och drop-in vid fjällstugorna längs norra Kungsleden stängs under samma period.

Bryta smittspridning

Föreningen framhåller i ett uttalande att man "behöver bryta smittspridningen på fjällstationen och ge personalen en chans att sanera alla utrymmen ordentligt och få upp nya dass till området."

Annons

– Vi måste få bort smittan och hålla vår personal och våra gäster säkra, säger Maria Persson, fjällchef på STF.

– Det är jättetråkigt och vi vet att det är många som planerat sin semester. Att det är många som får sin dröm påverkad av detta.

Utöver de 200 personer som bor på Kebnekaise Fjällstation varje dag är det också andra personer, som bor ute i naturen, som använder sig av faciliteterna på anläggningen.

Flygs med helikopter

Kallax flyg flyger nu helikopter till och från berget. De transporterar personer från Kebnekaise till Nikkaluokta som är den närliggande stationen med helikopterplatta. Enligt SVT var det 100 personer som stod på kö till helikoptrarna i morse.

Men på fjällstationen Nikkaluokta tar man inte emot personer från Kebnekaise till stugbyn av rädsla för att smittan ska sprida sig. I stället ges starka uppmaningar att fortsätta vidare mot Kiruna.

– Är de sjuka får de absolut inte komma in, säger Klara Holst som sitter i receptionen.

För att hålla smittan borta har flera åtgärder vidtagits, bland annat serveras all mat utomhus och alla uppmanas att vara extra noga med att tvätta händerna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons