Annons
Nyheter

Majoritet för att köpa vaccin utanför EU

I riksdagen finns nu en politisk majoritet för att Sverige ska köpa vaccin utanför EU-avtalen, rapporterar .
Coronaviruset • Publicerad 2 mars 2021
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker att tiden är inne för Sverige att skaffa fram mer vaccin utanför EU-systemet. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker att tiden är inne för Sverige att skaffa fram mer vaccin utanför EU-systemet. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi kan inte bara vänta och se längre, utan precis som i flera andra europeiska länder är det en väldig frustration över att det går alldeles för långsamt, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till TT.

– Sverige har lagt alla ägg i en korg. Det är bra att EU hjälper till, men vaccinet måste komma till Sverige också.

Annons

På onsdagen väntar ett utskottsinitiativ i riksdagens socialutskott. Där räknar M med stöd från Kristdemokraterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Svårt sinkat

– Nu säger vi från riksdagens sida, om det här går igenom, att regeringen måste göra det som den borde ha gjort redan i våras, och själv undersöka fler vägar för att få tag på godkänt vaccin, säger Ulf Kristersson.

EU-kommissionens beställningar är sinkade av sena leveranser och produktionsproblem. EU-länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien har tappat tålamodet och vänt sig till Kina och Ryssland för att köpa extradoser. Österrike och Danmark vill samarbeta med Israel för att försäkra sig om mer vaccin.

TT: Ser du någon risk med att vaccininköp utanför EU kan påverka fattiga utvecklingsländers inköpskanaler negativt?

– Nej, det gör jag inte, svarar Ulf Kristersson. Vi måste nu se till att om utvecklade länder som Sverige ska kunna bidra till att öppna upp världen igen, måste det bygga på att vi får vaccin tillgängligt.

Målet i fara

TT: Om det här inte går i lås, ser du någon fara för att Sverige inte klarar halvårsmålet?

– För varje dag som går ökar den risken. Än så länge är alla regioner inställda på att man får ett mer och mer sammanpressat program, även om de fortfarande skulle kunna klara det. Men till slut kommer man till en punkt där det inte är möjligt längre.

Ulf Kristersson tror inte att det blir enkelt att få fram vaccin utanför EU-systemet:

– Men vi måste göra mer än att sitta och hoppas att EU kommer att lösa det.

– Andra länder har lyckats betydligt bättre. Jag tycker att Storbritannien, som liksom Sverige var väldigt svårt sargat av coronaviruset, har kommit otroligt mycket längre, och Israel samma sak.

EU är "huvudspåret"

Annons

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kommenterar utspelet om vaccininköp utanför EU i TV4:s Efter fem :

– Jag har ett mandat från regeringen att faktiskt prata med andra. Jag träffade den ryska tillverkaren i förra veckan och har ett möte i morgon igen.

EU-kommissionen har tecknat avtal för nästan tre miljarder doser åt en befolkning på cirka 450 miljoner personer, påpekar han:

– Både Sverige och EU-kommissionen har ett open mind att prata med alla som har något att leverera. Men huvudspåret är att göra det via EU.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons