Annons
Nyheter

Döms för hundratals sexualbrott mot barn

29-åringen fälls för flera grova sexualbrott mot utländska barn och straffvärdet bedöms motsvara tio års fängelse. Men eftersom han redan dömts för övergrepp på svenska barn blir påföljden fängelse i två år och sex månader.
Nu vill åklagaren att politikerna ser över lagstiftningen.
Brott • Publicerad 15 juli 2022
En man döms för grova sexualbrott mot barn. Arkivbild.
En man döms för grova sexualbrott mot barn. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Malmöbon greps i december 2019 och fälldes för 125 sexuella övergrepp utförda via nätet mot nio svenska barn. Hovrätten fastställde i december 2021 påföljden till åtta och ett halvt års fängelse.

29-åringen åtalades i vintras också för 210 nätbaserade brott mot 42 målsägande utanför Sverige, nästan alla barn. De 25 offer som har kunnat identifieras är hemmahörande i bland annat USA, Argentina, Australien, Tyskland, Estland, Skottland, England, Irland, Danmark och Belgien.

Miljoner i skadestånd

Annons

Malmö tingsrätt anser att straffvärdet för den internationella brottslighet som mannen döms för motsvarar tio års fängelse men tingsrätten har bestämt påföljden till fängelse i två år och sex månader.

Rådman Håkan Olaussen förklarar domen i ett pressmeddelande:

"Mannen har tidigare dömts av hovrätten för samma typ av brottslighet till ett långt fängelsestraff, åtta år och sex månader. De brott som han nu döms för hade han begått före hovrättens dom. Tingsrätten ska därför enligt gällande regler se till att fängelsestraffen tillsammans inte blir längre än vad det skulle ha blivit om mannen hade dömts för alla brotten vid ett och samma tillfälle".

"Väsentligt lägre"

"Tingsrätten menar att om mannen hade dömts för alla brotten vid ett och samma tillfälle så skulle han dömts till elva års fängelse. Då han redan dömts till fängelse i åtta år och sex månader blir därför längden av det fängelsestraff han nu döms till två år och sex månader", skriver Håkan Olaussen och gör en jämförelse med en annan dom.

"Högsta domstolen dömde ut tolv års fängelse i ett mål som bland annat avsåg omkring 100 fall av grov våldtäkt mot barn begångna under nästan fem års tid".

Åklagaren kritisk

Åklagaren Adrien Combier-Hogg hade på fredagseftermiddagen inte hunnit läsa hela domen och kunde därför inte ge besked om han tänker överklaga domen eller ej.

– Men taket för den här typen av brottslighet är 14 år så det finns lite att ta på, säger han angående påföljden om sammanlagt elva års fängelse för gärningsmannen.

Han är kritisk till hur asperationsprincipen, eller mängdrabatten som den ofta kallas, har tillämpats i det här fallet.

– Jag förstår när asperationsprincipen används för till exempel förmögenhetsbrott. Men för den här typen av brott tycker jag att man borde kunna höja gränsen till över 14 år och till och med döma till livstid, det vore inte stötande. Men det är ju en fråga för lagstiftaren att titta på, säger Adrien Combier-Hogg med adress till politikerna i riksdagen.

Den dömde nekar

Den dömde mannen förnekar att han gjort sig skyldig till brott. Hans huvudsakliga invändningar är att han utövat ömsesidiga sexuella rollspel med brottsoffren och att han inte förstod att brottsoffren var unga. Tingsrätten menar dock att åklagarens bevisning gett en helt annan bild av vad som skett.

Annons

Malmöbon fälls på 27 åtalspunkter som bland annat omfattar grov våldtäkt mot barn, våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn och ska betala skadestånd till brottsoffren på närmare två miljoner kronor. Han frikänns från sju åtalspunkter om bland annat kränkande fotografering.

Malmöbons advokat uppger enligt SVT Skåne att han preliminärt överväger en överklagan och anser att påföljden är hård.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons