Nyheter

Man avled efter onödig sjukhusflytt

Vård • Publicerad 14 februari 2021
Sjukhuset i Gävle. Arkivbild.
Sjukhuset i Gävle. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Region Gävleborg anmäler sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), sedan en man avlidit efter att ha flyttats från Gävle sjukhus till ett sjukhus i Hälsingland, rapporterar helahälsingland.se.

Mannen vårdades först på hemsjukhuset i Hälsingland för en hjärtinfarkt, och flyttades till Gävle för en kranskärlsröntgen. Efter röntgen flyttades han tillbaka till hemsjukhuset. Där försämrades hans tillstånd och han avled.

Regionen anmäler händelsen enligt Lex Maria, och anser att möjligheten för mannen att få vård för komplikationen hade varit bättre om han hade stannat i Gävle för tillsyn.

– Vi beklagar djupt det inträffade och önskar nu en oberoende granskning av Ivo för att se om vi brustit i våra rutiner, säger Lars Svennberg, chefläkare i Region Gävleborg, enligt nyhetssajten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.