Man dog vid ingripande – vakter inför rätta
Natten mot den 31 juli förra året går en medelålders man in på Rådmansgatans tunnelbanestation i Stockholm. Han har kort dessförinnan lämnat en bar och kraftigt berusad hamnat i bråk med personer på gatan.
På perrongen ger han sig på en kvinna med ett slag i bakhuvudet så att hon faller till marken. Kort senare går han till oprovocerad attack mot en ung man.
I samma stund rullar ett tåg in på stationen. Två ordningsvakter som befinner sig ombord får syn på mannen och försöker få kontroll över situationen. Först med batongslag, därefter genom att brotta ner honom på golvet.
Kopplar strypgrepp
En av dem sätter sig gränsle över mannen, som ligger på mage. Den andre sitter bredvid med mannens hals i ett strypgrepp.
Det går flera minuter innan de släpper mannen, som vid det laget har tappat medvetandet. Ytterligare minuter passerar innan tillskyndande kollegor påbörjar hjärt- och lungräddning. Men mannens liv går inte att rädda.
Vakterna, en 24-årig kvinna och en 31-årig man, åtalades i februari för grovt vållande till annans död genom att "tillsammans och i samförstånd tagit strypgrepp på målsägaren och legat på dennes överkropp vilket ledde till att målsägaren avled".
Bevisningen består bland annat av övervakningsbilder, mobilfilmer och obduktionsprotokollet. Där pekas dödsorsaken ut som "kvävning genom en kombination av struptag i bukläge med tryck mot ryggen".
Förbjudna tekniker
Utbildningen för ordningsvakter är 80 timmar lång och innefattar bland annat hur man hanterar aggressiva personer.
Två personer som utbildar ordningsvakter har hörts i förundersökningen. En av dem beskriver alla typer av stryptag som "förbjudna tekniker". Även långvarigt tryck mot bålen pekas ut som farligt.
Den kvinnliga ordningsvakten hade arbetat i drygt två år, och mannen i drygt tre månader. Det var första gången de arbetade tillsammans.
På tisdagen hålls rättegången i Stockholms tingsrätt. Döms de för grovt vållande till annans död riskerar de fängelse i mellan sex månader och sex år. Båda två nekar till brott.
Fakta: Ordningsvakter
Ordningsvakter utbildas av polisen och det är även polisen som sköter tillsynen. Ordningsvakter ska enligt instruktionerna medverka till att upprätthålla allmän ordning och har lydnads- och rapporteringsplikt till polisen.
De har begränsade polisiära befogenheter men får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande. Ordningsvakter får också använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Det får inte vara fråga om mer våld än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften.
Under våren 2021 kom en utredning som föreslår ökade befogenheter för ordningsvakter. Bland annat ska de få rätt att kroppsvisitera personer för att fastställa identiteten. I samband med att förslaget införs under sommaren 2023 utökas också ordningsvakternas utbildning, från dagens 80 timmar till 160 timmar.
Källa: Polisen, regeringen