Annons
Nyheter

Man döms för att ha lurat kompis på miljoner

En 59-årig man döms till fängelse för grova bedrägeribrott. Bland annat lurade han en kompis att investera miljonbelopp i ett påhittat företag.
Brott • Publicerad 14 juli 2022
Mannen döms till sju och ett halvt års fängelse. Arkivbild.
Mannen döms till sju och ett halvt års fängelse. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

På torsdagen dömde Göteborgs tingsrätt den 59-årige mannen till sju och ett halvt års fängelse, efter att mannen lurat flera personer på miljonbelopp. Även ytterligare två män döms till mångåriga fängelsestraff för att ha hjälpt mannen med penningtvätt – en får fem år och sex månader och den andre tre år och sex månader.

Den 59-årige mannen hade redan avtjänat ett straff för tidigare bedrägeribrott. När han frisläpptes 2013 tog han på nytt kontakt med sina tidigare brottsoffer och förklarade att han hade en möjlighet att ”göra rätt för sig”. För att det skulle vara möjligt var målsägandena tvungna att låna ut pengar till mannens nya affärsprojekt, som handlade om att utveckla och sälja en mobilapp under namnet "Voysi".

Annons

En mångårig vän till 59-åringen, en 67-årig företagare, satsade sammanlagt drygt 30 miljoner kronor i projektet, som sedan skulle visa sig vara ett påhitt.

67-åringen är numera helt utblottad. 59-åringen påstod även att han hade startat ett annat företag som skulle hjälpa personer att föra talan mot staten för kränkningar av mänskliga rättigheter. Även det visade sig vara en påhitt som i stället användes för att ta emot stora belopp från målsägandena.

Enligt åklagarsidan har finansiärerna utlovats "mycket god avkastning" på satsat kapital.

Förutom fängelsestraffet döms mannen även till att betala skadestånd om 53 miljoner kronor och beläggs med näringsförbud.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons