Annons
Nyheter

Man befaras ha fallit överbord från färja

En man misstänks ha fallit överbord från en passagerarfärja i Östersjön.
Kustbevakningen söker personen med flyg.
Olycka • Publicerad 8 augusti 2021
Sjöfartsverket har satt in en räddningshelikopter i sökinsatsen. Arkivbild.
Sjöfartsverket har satt in en räddningshelikopter i sökinsatsen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det är ett gigantiskt sökområde, så det är som att söka efter en nål i en höstack, säger Martin Martini på Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg.

Den saknade, en man i femtioårsåldern, sågs senast i natt när fartyget, polska färjan Nova Star, befann sig vid Hoburgen vid Gotland på väg till Nynäshamn från Gdansk. Hans sällskap anmälde honom försvunnen på söndagsförmiddagen.

Annons

– Fartyget hann förflytta sig en lång sträcka under tiden så det är väldigt stort område att söka av. Nu är det ju lyckligtvis varmt i vattnet fortfarande men jag tror tyvärr inte att chansen att hitta personen är så stor, säger Martin Martini.

Mannen var onykter när han senast sågs till. Sjöfartsverket har satt in en helikopter och även Sjöräddningssällskapet deltar med ett fartyg.

– Vi har även vanliga båtar som ändå går i de här vattnen som håller extra utkik. De ändrar sin rutt till just den rutt som den här passagerarbåten har kört, säger Jonas Franzén, kommunikatör på Sjöfartsverket.

Enligt Sjöfartsverket rör det sig om en misstänkt olycka. Polisen har tillsammans besättningen sökt igenom fartyget i Nynäshamn. Passagerare som lämnade färjan kontrollerades och polisen pratade med mannens bekanta.

– Han har inte anträffats. Vi har pratat med personer och försökt bildat oss en uppfattning om vad som kan ha hänt. Det finns ingen misstanke om brott, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Sökinsatsen fortsätter till sjöss.

– Vi har fortfarande inte hittat något, säger Jonas Franzén strax efter 15.30.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons