Annons
Nyheter

Män misstänks ha tvättat 180 miljoner

Brott • Publicerad 4 juni 2023
Männen ska enligt Ekobrottsmyndigheten ha använt fem aktiebolag och tre enskilda firmor för att skriva fejkade fakturor. Arkivbild.
Männen ska enligt Ekobrottsmyndigheten ha använt fem aktiebolag och tre enskilda firmor för att skriva fejkade fakturor. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Två män från Azerbajdzjan respektive Ryssland åtalas för misstankar om att de tvättat drygt 180 miljoner kronor som kommit från brottsvinster, skriver Dagens industri.

– Vår bild är att den här verksamheten leder till ett stort skattebortfall och negativa effekter för seriösa företag, framför allt inom byggbranschen, säger åklagare Sanna Nesser till tidningen.

Annons

Männen ska enligt Ekobrottsmyndigheten ha använt fem aktiebolag och tre enskilda firmor för att skriva fejkade fakturor, som sedan skickats till närbesläktade bolag som fört över beloppen.

Åklagaren säger att det är ett känt upplägg för att avlöna svart arbetskraft. En del av uttagen ska ha dolts i bilaffärer, där bilar köpts och sedan exporterats utomlands.

De två männen, som nekar till brott, misstänks ha utnyttjat utländska personers identiteter för att registrera spökbolag, och syntes därmed inte själva i några bolagshandlingar, skriver Di.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons