Annons
Nyheter

Man sköts i ansiktet – två döms till fängelse

Två män, 19 och 20 år gamla, döms till fängelse i sex respektive åtta år för ett mordförsök i då en man i 20-årsåldern sköts i ansiktet i stadsdelen Ryd i Linköping förra hösten.
Brott • Publicerad 4 mars 2022
Två män döms till fängelse för mordförsök, en tredje frias. Arkivbild.
Två män döms till fängelse för mordförsök, en tredje frias. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Mannen som sköts klarade sig utan livshotande skador, vilket enligt åklagaren var en ren tillfällighet.

Totalt tre män åtalades för mordförsök. Men tingsrätten ogillar åtalet mot den tredje, en 25-årig man, som frias helt. Alla tre har förnekat brott.

Annons

Linköpings tingsrätt anser att det är bevisat att det var 19-åringen som avlossade skottet. Han döms till sex års fängelse för mordförsök.

Även 20-åringen döms för mordförsök, till åtta år i fängelse. Enligt tingsrätten var det han som fick offret att komma till brottsplatsen. Att han bar skyddsväst vid tillfället tyder enligt tingsrätten på att dådet var planerat.

De två dömda männen fälls också för framkallande av fara för annan då det fanns risk för att andra kunde ha skadats vid skottlossningen.

Tingsrätten anser att straffvärdet uppgår till tolv års fängelse. Men eftersom de dömda var 18 och 19 år vid mordförsöket – som inträffade i september förra året – så tillämpas den så kallade straffrabatten vilket sänker straffet med hänsyn till ålder.

Straffrabatten för unga vid allvarlig brottslighet avskaffades vid årsskiftet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons