Annons
Nyheter

"Man tar en extra kopp starkt kaffe och gäspar några gånger"

En uttröttad läkare är en sämre läkare. Man kan jämföra det med att vara alkoholpåverkad.
- Man tar en extra kopp starkt kaffe och gäspar några gånger, säger Fredrik Schön, underläkare vid medicinkliniken på Växjö lasarett.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2006
Enligt EU-reglerna ska man inte jobba före och efter ett jourpass. Dessutom ska all tid på sjukhuset räknas som arbetad tid. - En sund utveckling, tycker underläkare Fredrik Schön, på Växjö lasarett.
Enligt EU-reglerna ska man inte jobba före och efter ett jourpass. Dessutom ska all tid på sjukhuset räknas som arbetad tid. - En sund utveckling, tycker underläkare Fredrik Schön, på Växjö lasarett.Foto: 

I grunden är läkarna, och deras fackliga organisation Kronobergs läns läkarförening, positiva till införandet av nya EU-regler om arbetstider. Långa obekväma jourpass är inte bra för arbetsmiljön. Förutom att läkarna själva jobbar för hårt och länge påverkas omgivningen i deras närhet, framför allt familjen.

- De stora vinnarna är barnen i läkarfamiljen. De slipper möta uttröttade föräldrar som kanske inte sett sina barn på flera dagar, säger Lars Neuman, psykiater och ordförande i Kronobergs läns läkarförening.

Annons

Hot mot patientsäkerheten

Han framhåller att EU:s arbetstidsdirektiv är en skyddslagstiftning. Patienter ska inte heller behöva möta övertrötta läkare som har arbetat ett eller två dygn i sträck. Detta innebär ett hot mot patientsäkerheten.

ST-läkaren Fredrik Schön som arbetar på Växjö lasaretts medicinklinik tror inte de nya reglerna kommer att påverka hans klinik särskilt mycket. På medicinkliniken har man redan gjort schemaändringar och kommer att klara bemanningen. Enligt nya arbetsdirektivet ska en läkare inte arbeta dagen före och efter en nattjour. Detta kan vara bra, tycker han. Nytt är också att all jourtid på sjukhuset ska räknas som arbetstid, även om man sover på ett jourrum.

- Däremot om det inte händer så mycket nattetid finns ju ork att även arbeta dagen efter och hålla mottagning, menar Fredrik Schön.

Fredrik Schön är engagerad i frågan som ordförande för de yngre läkarnas förening, Sylf.

Förlorar ekonomiskt

Lars Neuman påpekar att det inte är ovanligt att läkare arbetar 50-60 timmar vissa veckor. Detta blir inte lagligt framöver. 48 timmar ska vara maxgränsen.

- Det kan bli ett betydande inkomstbortfall för vissa och det påverkar pensionerna. 40-talisterna vill kanske därför gå i pension ännu tidigare, säger han.

Frågetecknen är många och hur man ekonomiskt löser minskad jourtid för den enskilde är oklart.

24-timmars arbetspass

Annons

Inom psykiatrin förekommer 24-timmars arbetspass. Skälet till detta är stor brist på psykiater.

I framtiden måste fler dela på dessa pass.

- Vi kanske får arbeta på annat sätt och mer arbetsintensivt. Men risken finns att det blir mindre tid för öppenvårdsarbete. Och då träffar jag dessa patenter mer sällan. Samtidigt har jag det medicinska ansvaret för dem.

Att läkare sitter kvar till sex-sjutiden på kvällen och arbetar med pappersarbete är vardagsmat, påpekar Lars Neuman.

- Något luft i systemet finns inte. Snarare vakuum.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons