Annons
Nyheter

Många civila döda vid attack mot Sudanmarknad

En plötslig flygattack genomfördes mot en välbesökt marknad utanför Sudans huvudstad på söndagsmorgonen.
Minst 40 personer dödades.
Konflikten i Sudan fortsätter att kräva omfattande civiloffer.
Sudan • Publicerad 10 september 2023
Rök efter sammandrabbningar i Sudans huvudstad Khartum. Bilden togs vid en attack i juni i år.
Rök efter sammandrabbningar i Sudans huvudstad Khartum. Bilden togs vid en attack i juni i år.Foto: AP/TT

Minst lika många marknadsbesökare skadades vid attacken enligt en lokal aktivistgrupp. Anfallet utfördes av militärflyg som stod för bombardemanget. Men det finns också uppgifter som gör gällande att attacken, i stadsdelen May i Khartums utkanter, utfördes av en drönare.

"Omkring klockan sju på morgonen bombade militärflyg marknadsområdet Qouro. Antalet offer vid massakern har stigit till 40 på eftermiddagen" skriver en lokal demokrati- och aktivistgrupp.

Annons

Attacken är därmed en av de enskilt dödligaste sedan strider bröt ut i Sudan i våras.

Stridande parter

Det stod inte helt klart vilken falang som stod bakom attacken. Sudan är sönderrivet av strider mellan armén och den paramilitära styrkan Rapid Support Force (RSF) som tidigare delade på makten i landet. Sedan i april har de två, nästintill jämnstarka, styrkorna slagits om makten där huvudstaden Khartum och regionen Darfur är de främsta krigsskådeplatserna.

RSF, som leds av den paramilitäre generalen Mohamed Hamdan Dagalo, angriper ofta civila hushåll som man omvandlar till militära baser i huvudstaden samt i regionerna grannstäderna Omdurman och Bahri.

Militären, som leds av general Abdel Fattah al-Burhan, svarar med flygattacker mot civila områden där man ofta använder bombflyg.

Många flyr

Enligt beräkningar har omkring 12 500 civila dödats i strider och attacker uppger fristående organisationer. Men det verkliga antalet tros vara mycket högre, då många dödsoffer begravs lokalt utan att kropparna har registrerats på bårhus.

Bara från huvudstadsområdet har omkring 2,8 miljoner invånare flytt på grund av striderna. Innan konflikten utbröt hade Khartum omkring fem miljoner invånare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons