Nyheter

Många sjukhus räknar med lång sommarsemester

Lite mer än vartannat akutsjukhus, 26 av 45, uppger att all vårdpersonal kan räkna med fyra veckors sammanhängande semester i sommar. Det visar en har gjort.
Coronaviruset • Publicerad 8 april 2021
Många akutsjukhus i Sverige är optimistiska inför en sammanhängande sommarsemester för personalen i år. Arkivbild.
Många akutsjukhus i Sverige är optimistiska inför en sammanhängande sommarsemester för personalen i år. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Personalansvariga på många av sjukhusen är optimistiska. Och av de 61 sjukhus som Ekot kontaktade mellan vecka 11 och 13 uppgav inget att personalen inte kommer att kunna få sammanhängande semester mellan juni och augusti.

Personalen på akutsjukhusen i Norrbotten tillhör de som kan förvänta sig lång sommarsemester.

– Vi har till viss del vänt på perspektivet. Vi ska inte ha allting klart med hur vi ska lösa bemanningen med hjälp av inhyrd personal eller sommarförmåner och annat som vi har. Utan vi utgår från att vi först beviljar semester. Sen får vi bara anpassa oss till de förutsättningar vi har, men semestern är en nödvändighet då många har slitit hårt under lång tid, säger Jan Sundqvist, tillförordnad HR-chef för Luleå/Boden, till radion.

Anna Wimalm, iva-sjuksköterska vid Gävle sjukhus, är dock skeptisk, även om hennes arbetsgivare har gett tummen upp.

– Med tanke på att vi förra sommaren inte fick vår fulla semester och nu med tanke på hur pandemin ser ut finns det absolut en stor oro, säger hon till Ekot.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.