GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mängder av pass väntar på sina ägare

På flera håll i landet har passexpeditioner haft problem med pass som samlats på hög, eftersom de inte hämtas ut.
"Vi rekommenderar alla att hämta sin handling så fort som möjligt", skriver Stefan Marcopoulos, pressekreterare på polisens nationella mediecenter.
Samhälle • Publicerad 14 juli 2022
Den 6 juli fanns det cirka 114|200 pass och 58|200 nationella identitetskort fördelat på 138 platser i Sverige som inte hämtats ut. Arkivbild.
Den 6 juli fanns det cirka 114|200 pass och 58|200 nationella identitetskort fördelat på 138 platser i Sverige som inte hämtats ut. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Tidigare under året har det varit problem med långa väntetider för uthämtning av pass samt försenade pass. Situationen har lättats upp men i stället har lite av det motsatta börjat ske på flera platser i landet – att människor inte hämtar ut sina pass och att de därför blir liggande kvar passexpeditionerna.

Exempelvis rapporterade P4 Norrbotten den 6 juli om pass som samlades på hög hos polisen i Boden och Luleå. Polisen gick då ut med en vädjan till människor om att hämta ut sina pass.

Passexpeditionen i Malmö har haft samma problem och ska försöka lösa det genom att hålla extraöppet på söndagen den 17 juli.

Enligt polisens nationella mediecenter finns problemet på flera platser i landet, men i varierande grad.

"Den 6 juli fanns det cirka 114 200 pass och 58 200 nationella identitetskort fördelat på 138 platser i Sverige som inte hämtats ut. Huruvida det är ett problem beror på varje expeditions möjlighet att ”lagra” resehandlingarna", skriver Stefan Marcopoulos, pressekreterare hos nationellt mediecenter, i ett mejl till TT.

En resehandling som inte hämtats ut på tre månader makuleras i normalfallet och då måste den som inte hämtat ut sin resehandling göra en ny ansökan och betala ny ansökningsavgift.

"Vi rekommenderar alla att hämta sin handling så fort som möjligt", skriver Stefan Marcopoulos.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.