Annons
Nyheter

Maria gillar att vara spindeln i nätet

Maria Malm från Älmhult är ensam i männens värld på en av Sveriges största byggarbetsplatser.
- Det går inte att peka med hela handen, förklarar Maria, om jobbet som arbetsledare över "gubbarna".
Nyheter • Publicerad 6 februari 2006
Mitt i stan. Maria Malm träffar en annan smålänning, Radivoj Sinik från Strömsnäsbruk. Foto: Per-Erik Sandebäck
Mitt i stan. Maria Malm träffar en annan smålänning, Radivoj Sinik från Strömsnäsbruk. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

De oranga stålförstärkta stövlarna står på rad inne i en av NCC:s byggbaracker intill centralstationen i Malmö. Här finns allt från enstaka 39:or till rejälare doningar. För det är männens värld. Inte tu tal om annat.

Ensam tjej

Annons

- Jag är nog ensam tjej här ute i produktionen, säger Maria Malm fundersamt och räknar på ena handens fingrar hur många andra tjejer som finns på jobbet.

Men Maria trivs och gillar sina jobbarkompisar och tycker inte att det är någon nackdel att vara kvinna på en så manlig arbetsplats.

- Man måste bjuda på sig själv och vara ödmjuk. Att tro att man kan mer är "gubbarna" går inte. Bättre då att erkänna sina svagheter.

- Jag brukar säga, att så här vill jag ha det. Hur ska vi göra det?

- Visst kan jobbet vara tungt ibland men vi har god stämning och skrattar mycket.

Barack efter barack

Maria tar emot i en av de blå barackerna i det stora komplex av likadana baracker som finns inom byggområdet intill centralstationen i Malmö. Barack efter barack i flera våningar bildar både plats för kontor, fika, sammanträden, omklädning, dusch ...

Maria Malm har sitt eget kontor i det gamla posthuset intill centralen med närhet till produktionssamordnaren, som är hennes mentor. Maria Malm tog nyss sin examen vid Lunds tekniska högskola och kan nu kalla sig civilingenjör med inriktning väg och vatten. Sedan hon slutade gymnasiet i Älmhult har Maria Malm varvat studier med praktik. Men det allra första hon gjorde efter Haganässkolan var att ta ett sabbatsår från allt vad studier heter och drog till London och jobbade i en bar. År 2000 inledde hon studierna i Lund men tog ytterligare ett sabbatsår efter 2,5 år. Den här gången for Maria inte utomlands. Istället blev det nyttig praktik på Vägverket i Kristianstad. Samtidigt började hon läsa en del vägbyggnadskurser och hamnade så småningom hos NCC på det enorma motorvägsbygget vid Strömsnäsbruk. Här var Maria mättekniker men provade också på annat, såsom att gjuta betong på den höga Laganbron.

Maria stannade på motorvägsbygget i åtta veckor och i somras fortsatte hon inom NCC med ett nästan lika stort bygge - Citytunneln i Malmö.

Bestämde sig tidigt

Annons

Och efter att hon slutfört sin examen vid årskiftet erbjöds Maria Malm en treårig traineetjänst hos NCC. Framtiden är utstakad och om allt går enligt planerna är Maria Malm platschef på ett "eget" mindre bygge om några år.

Redan som liten flicka hade Maria bestämt sig. En bekant till familjen är civilingenjör och det var så hon blev inspirerad.

- Jag vill bli som du när jag blir stor, sade jag visst, berättar Maria och skrattar gott åt minnet.

Och visst blev drömmen sann och redan nu har hon fått erfarenhet av att basa på ett bygge. Bland det första hon fick göra på nya jobbet i Malmö var att vara arbetsledare över tolv snickare inom avdelningen service och etablering. Det handlade om att förbereda platsen inför byggnadsarbetarnas start.

Om någon månad kommer Maria att jobba som arbetsledare inom betongblocket, alltså när stationsdelen under jord ska gjutas.

För Maria och hennes arbetsgivare innebär anställningen som trainee att hon lär så mycket som möjligt inom byggets olika faser och avdelningar. Och det gillar Maria Malm.

- En dag är ingen annan lik. Jag gillar att vara spindeln i nätet och att vara med och skapa något konkret.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons