Annons
Nyheter

Märkliga larmsamtalet: Stridspilot i trädgården

Ett fyra minuter långt larmsamtal om ett oväntat besök av en amerikansk stridspilot som landat med fallskärm i en mans trädgård i South Carolina offentliggjordes på torsdagen.
– Vi har en pilot i huset och jag antar att han landade i min trädgård.
USA • Publicerad 22 september 2023
Personal från det amerikanska flygvapnets bas i Charleston på plats i området där vrakdelar från ett saknat stridsplan av typen F 35 återfunnits. Arkivbild.Foto: Henry Taylor/AP/TT

Mannen ber larmoperatören om att skicka en ambulans, innan piloten själv tar över luren.

– Ett stridsplan har kraschat. Jag är piloten. Vi måste få i gång räddningsinsatsen, säger piloten.

Annons

– Jag är inte säker på var planet är. Det lär ha kraschlandat någonstans. Jag sköt ut mig själv.

Piloten, som uppger sig vara 47 år gammal, meddelade att han mådde "okej" efter att ha skjutit ut sig ur stridsplanet av modell F 35, på en höjd som han uppskattade till drygt 600 meter.

Han klagade dock på smärtor i ryggen.

– Kan du snälla skicka en ambulans, fortsatte piloten.

Planet försvann i söndags efter något som militären kallat för ett “missöde”. Planet uppges ha fortsatt flyga och var i över ett dygn spårlöst försvunnet. Flygvapnet bad, via sociala medier, allmänheten om hjälp att hitta det.

Vrakdelar från planet hittades senare utspridda på landsbygden, omkring 120 kilometer norr om det amerikanska flygvapnets bas i Charleston som planet utgick från.

F 35 är ett avancerat, eftertraktat och mycket dyrt flygplan med en prislapp på cirka 80 miljoner dollar, motsvarande 900 miljoner kronor. Det är omtalat för att vara extra svårt för fienden att upptäcka, även med radar. Enligt en talesperson för flygbasen bidrog just de egenskaperna till problem i sökandet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons