Annons
Nyheter

Marknadens inflationsförväntningar ökar

Ekonomi • Publicerad 16 november 2021
Marknadens inflationsförväntningar stiger, vilket kan pressa Riksbanken, med Stefan Ingves, att höja styrräntan tidigare än planerat. Arkivbild.
Marknadens inflationsförväntningar stiger, vilket kan pressa Riksbanken, med Stefan Ingves, att höja styrräntan tidigare än planerat. Arkivbild.Foto: ALI LORESTANI/TT

Marknadens aktörer räknar med att KPIF-inflationen på ett års sikt ligger på 2,1 procent, enligt en enkät gjord av Kantar Prospera på uppdrag av Riksbanken. Det är en ökning från 1,9 procent i motsvarande mätning i oktober.

Inflationsförväntningarna på två och fem års sikt är samtidigt oförändrade på 1,9 respektive 2,0 procent, enligt enkäten.

Annons

Tillväxtförväntningarna för det närmaste året höjs till 3,6 procent, mot tidigare 3,5 procent, men sänks till 2,7 procent från 2,8 procent på två års sikt. De sänks även på fem års sikt, till 2,2 procent, från tidigare 2,3 procent.

Riksbankens reporänta väntas ligga kvar på noll på tolv månaders sikt, men på två års sikt räknar marknaden med att den har höjts till cirka 0,3 procent. Där låg förväntningarna tidigare på 0,2 procent.

Enkäten genomfördes 9–12 november och inkluderar 48 intervjuer med svenska och internationella marknadsaktörer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons