Annons
Nyheter

Massgrav hittad i konflikthärjade Darfur

En massgrav med kvarlevor av minst 87 människor har upptäckts i konflikthärjade Darfur i Sudan, erfar FN.
Sudan • Publicerad 13 juli 2023
RSF-styrkorna anklagas för nya illdåd i Darfur. Arkivbild.
RSF-styrkorna anklagas för nya illdåd i Darfur. Arkivbild.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Offren uppges ha blivit dödade i juni av de paramilitära RSF-styrkorna och dess allierade, enligt ett pressmeddelande från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR).

De hade grävts ned ungefär en meter under marken. Bland dem fanns sju kvinnor och sju barn.

Annons

"Lokalinvånare tvingades göra sig av med kropparna i en massgrav och de dödade förvägrades skäliga begravningar i någon av stadens begravningsplatser", står det där.

RSF (Rapid support forces) är den ena av två parter i den stora konflikt som pågår i Sudan sedan mitten av april, och som befaras vara på väg att urarta i ett fullskaligt inbördeskrig. På andra sidan står den reguljära sudanesiska armén. Sidorna leds av generaler som härom året genomförde en statskupp som allierade, men som senare har blivit oense om hur landet ska ledas och av vem.

Darfur ligger i västra Sudan. Regionen har sedan 2003 varit härjat av en konflikt mellan rebellgrupper och regeringsstödda miliser, som de så kallade Janjawid-miliserna. De milisgrupperna har anklagats för mängder av illdåd och folkmord i Darfur under de senaste två årtiondena.

Janjawid-miliserna utvecklades senare till RSF-styrkorna.

I konflikten som pågått sedan i våras har minst 3 000 människor dödats och fler än tre miljoner har drivits på flykt, antingen inom Sudan eller till något grannland.

Fakta: RSF

Rapid support forces (RSF) bildades 2013 ur janjawidmiliserna – väpnade grupper som Sudans tidigare diktator Omar al-Bashir hade skickat ut för att sprida skräck och slå ned upproret i konflikthärjade Darfur i västra Sudan i början av 2000-talet.

Den paramilitära gruppen anklagas för flera krigsförbrytelser, som våldtäkter och mord på civila. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch bör RSF:s övergrepp i Darfur klassas som brott mot mänskligheten. Flera hundratusen människor dödades i Darfurkonflikten och miljoner drevs på flykt.

Gruppens styrkor beräknas av vissa bedömare ha så många som 100 000 medlemmar.

2015 anslöt sig runt 40 000 av medlemmarna till den saudiledda militäralliansen i Jemen. Soldater från RSF har också sänts till Libyen.

RSF var med och fällde diktatorn Omar al-Bashir våren 2019. Gruppen var också med i den andra militärkuppen 2021, där man tillsammans med den reguljära militären stoppade den pågående övergångsperioden mot ett demokratiskt Sudan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons