1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mattias Karlsson (SD) om avhoppen: ”Jag förstår inte hur man inte kan ta sitt uppdrag på större allvar”

Mattias Karlsson, i SD:s partistyrelse, ser allvarligt på sina kommunpolitikers bristande pliktkänsla.
Mattais Karlsson i Sverigedemokraternas partistyrelse och gruppledare i riksdagen säger att han skäms över partikamraters bristande pliktkänsla mot väljarna.
Foto: Lena Gunnarsson

– Ärligt talat tycker jag det är skandalöst, säger han om partiets avhoppare, vildar och partibytare.

När Smålandsposten tidigare i valrörelsen intervjuade Mattias Karlsson som riksdagskandidat från länet passade vi även på att fråga hur han ser på att man inte bemannar sina platser i kommunerna. På SD:s fyra stolar i Växjö kommunfullmäktige har man inte haft någon partiföreträdare alls sedan i vintras. Stora problem med att representera sina väljare finns i flera av länets kommuner.

Vad säger du till era väljare som kastat bort sina röster?

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Ärligt talat tycker jag det är skandalöst, jag skäms över det. Jag förstår inte hur man inte kan ta sitt uppdrag på större allvar, känna större plikt gentemot sina väljare.

Mattias Karlsson berättar att man nu lagt ”extremt mycket pengar” på att jaga nya kandidater inför det stundande valet och att utbilda dem.

– Vi jobbar mycket med våra medlemslistor för att i god tid lära känna folk och få fram bättre kandidater. Det har varit lite för enkelt att komma från ingenstans och få en kommunfullmäktigeplats. Granskningsfunktionen är tuffare nu än någonsin, säger Mattias Karlsson.

Nils Sjöqvist Axelsson blev ordförande för SD-Växjö i slutet av februari och var förstanamn på kommunlistan. När Smålandsposten drygt en månad senare avslöjade hans kopplingar till vad som betecknas som vit makt-miljö valde han att hoppade av sina SD-uppdrag och ströks från valsedeln.

Det visar att er nya tuffare granskning inte fungerar?

– Jag är inte jätteinsatt i hur det kom fram, säger Mattias Karlsson.

Efter Nils Sjöqvist Axelssons avhopp i april tog Sara Johansson över som Växjöordförande för SD. Men redan den 29 juli avgick även hon. Hon står däremot kvar som kandidat till kommunfullmäktige som namn nummer fyra på SD:s valsedel.