FN-oro över gripanden i Hongkong
– Vi är oroliga över att gripanden redan genomförs med hänvisning till den nya lagen, trots att information om och full förståelse av brotten saknas, säger Rupert Colville, talesperson för FN:s människorättsorgan OHCHR.
Trots omvärldens protester trädde den nya lagen i kraft tidigare i veckan. Den ger den kinesiska diktaturen mycket större möjligheter att eftersöka regimkritiker i Hongkong, trots de löften om "ett land, två system" som gavs då Storbritannien lämnade över den forna kolonin 1997.
Varnar för inskränkningar
Hundratals personer greps under protester mot den nya lagen i onsdags. Ett tiotal av dem greps misstänkta för brott mot den nya säkerhetslagstiftningen.
De breda definitionerna av lagens fyra brottskategorier – omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter – riskerar att leda till godtyckliga gripanden och inskränkningar i yttrande-, förenings- och mötesfriheten, varnar Rupert Colville vid OHCHR.
"Tala med en röst"
EU måste tala "bestämt, med en röst" vad gäller Hongkong, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
– Endast tillsammans kan EU:s 27 medlemsländer ha tillräcklig tyngd för att nå ambitiösa uppgörelser med Kina, säger Merkel i ett tal i förbundsrådet, det tyska parlamentets överhus.
– Vi befarar att den viktiga principen "ett land, två system" nu eroderas, tillägger hon.
Lagen innebär bland annat att en ny säkerhetsmyndighet inrättas i Hongkong. Till chef för den har nu 56-årige Zheng Yanxiong utsetts.
Det är tecken på att det är hårda tag som väntar. Zheng är känd för att ha haft en hökaktig profil för uppemot tio år sedan, då han var partichef i staden Shanwei i samband med protesterna i det närbelägna Wukan. Fiskebyn Wukan blev världskänd då invånarna gjorde uppror mot hårdför centralstyrd politik.