Annons
Nyheter

Mette Frederiksen: Böcker ska läsas – inte brännas

För första gången ger sig statsminister Mette Frederiksen (S) in i debatten om koranbränningarna och säger att de kan få konsekvenser för både säkerhet och internationellt samarbete.
Danmark • Publicerad 3 augusti 2023
Statsminister Mette Frederiksen gillar inte koranbränningar. Arkivbild.
Statsminister Mette Frederiksen gillar inte koranbränningar. Arkivbild.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau/Scanpix

– Jag gillar inte när man bränner böcker. Och fram till för ganska många år sedan kunde man inte göra det ostraffat i Danmark heller. Det finns många olika aspekter i det här, men att vi befinner oss i en ny geopolitisk verklighet spelar självklart in, säger statsministern till Weekendavisen.

I söndags meddelade utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) att regeringen kommer att hitta ett "rättsligt verktyg" som kan hindra bränningarna av religiösa skrifter.

Annons

Mette Frederiksen säger att "böcker är till för att läsas" och att man därför inte ska bränna dem. Men det regeringen är ute efter är inget "som ska begränsa eller inskränka dansk yttrandefrihet".

– Det är inget yttrande att bränna böcker och därför är det inte heller en begränsning av yttrandefriheten om det blir olagligt att bränna religiösa skrifter, säger Mette Frederiksen (S).

Kan isoleras

Att Danmark och Sverige är de enda länderna som tillåter bränning av religiösa skrifter tror Frederiksen kan få säkerhetsmässiga konsekvenser.

– Risken att isoleras på den internationella scenen är också problematisk just nu eftersom Danmark lägger ner mycket kraft på att bygga partnerskap och allianser, säger hon.

Större delen av den politiska oppositionen i folketinget är kritisk till ett förbud mot koranbränningar framför ambassader och har i ett gemensamt uttalande protesterat mot regeringens planer.

"Våldsverkarnas veto får inte vara rådande eller bestämma vilka ramar som gäller för dansk politik och dansk demokrati", skriver sju av partierna.

Stödjer regeringen

Det socialliberala partiet Alternativet meddelar dock på torsdagen att man stödjer regeringens ambition att hitta en rättslig lösning på hur koranbränningar ska kunna förhindras inom ramen för yttrandefriheten.

"Alternativet menar att koranbränningar kan stoppas i flera fall genom att hänvisa till befintlig lagstiftning eller genom att vidga till exempel rasismparagrafen", skriver partiets politiska ledare Franciska Rosenkilde i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons