Annons
Nyheter

Mildvintern skonar villaägarens plånbok

Betydligt varmare än normalt, samtidigt som elpriserna är rekordlåga. Den milda vintern är även mild mot många villaägares plånböcker.
Ekonomi (TT) • Publicerad 27 januari 2020
En mild vinter ger lägre uppvärmningskostnader. Arkivbild.
En mild vinter ger lägre uppvärmningskostnader. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Ask/TT

– Elpriset påverkas mycket av vädret. Utbudet kan bli större och konsumtionen minskar när det är varmt, säger Jonas Stenbeck, chef för Vattenfall försäljning.

När det blåser mycket och när det kommer mycket vatten till vattenkraften kan mer el produceras. Är det då varmt, som nu, så minskar efterfrågan.

Rekordlåga elpriser

Annons

Denna vinter har varit både mild och blöt, och nu är elpriset rekordlågt, berättar Jonas Stenbeck. Samtidigt minskar också elförbrukningen.

– December var 2,5 grader varmare än normalt i Mellansverige. Den totala kostnaden för el och elnätsavgift blir då ungefär 10 procent lägre, räknat efter en schablon för en villa.

Både lägre pris och mindre förbrukning gör elräkningen mindre. Elräkningen krymper med ungefär 250 kronor för december för normalvillan.

Januari har också varit mild i Mellansverige, hittills i alla fall. Sett till SMHI:s prognos fram till slutet av månaden så är ingen köldknäpp i sikte, i vart fall inte i landets södra och mellersta delar.

– I januari har snittpriset på elbörsen legat på drygt 27 öre per kilowattimme. Det är rekordlågt, sett till de senaste tio åren. Det har annars legat på ungefär 30 öre.

Billig januari

Även januari ser alltså ut att skona villaägarnas plånböcker, antagligen med minst lika mycket som decemberminskningen.

– Det är förstås välkommet.

Enligt SMHI går det inte att säga om just den här varma vintern beror på den globala uppvärmningen, men däremot att perioden från 1990 visar upp rejält varmare vintrar än perioden 1961–1990. Kallvintrarna blir allt sällsyntare.

TT: Är det här det nya normala?

– Det är svårt att säga. Men det är klart att elpriserna blir lägre om vintrarna är varmare, om produktionskapaciteten är densamma.

Annons

Kärnkraftverket Ringhals 2 kopplades bort från elnätet för två veckor sedan när verket nu ska stängas. Men det har inte märkts på elpriserna.

– Priserna ligger under snittpriserna i år, säger Jonas Stenbeck.

Johanna Cederblad/TT

Fakta: Varmt och blött

September, oktober och november i fjol var lite kallare än vanligt, men i december och januari har vädret varit milt. December var hela 2,5 grader varmare än normalt. Januari är inte slut ännu, men hittills har det varig rejält mycket varmare än vad som är vanligt i Mellansverige. SMHI:s långtidsprognos visar inte heller på kyligt väder fram till början av februari.

Källa: Vattenfall, SMHI

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons