Annons
Nyheter

Miljardyacht beslagtagen i Italien

Ännu en rysk oligark får se sitt lyxfartyg beslagtaget, rapporterar AFP.
Det rör sig om yachten "A" – värderad till 530 miljoner euro, motsvarande över 5 miljarder svenska kronor.
Ekonomi • Publicerad 12 mars 2022
Segelyachten "A" vid en tur i Kristiansand i södra Norge 2017. Arkivbild.
Segelyachten "A" vid en tur i Kristiansand i södra Norge 2017. Arkivbild.Foto: Tor Erik Schrøder/NTB/TT

Lyxyachten kopplas till den ryske kol- och konstgödselmagnaten Andrej Melnitjenko.

Melnitjenko sattes tidigare i veckan upp på EU:s sanktionslista och på lördagen meddelade italienska myndigheter att de beslagtagit fartyget, som befann sig i en hamn i Trieste i nordöstra Italien. Landets finanspolis säger sig ha funnit bevis för att yachten kan kopplas till Andrej Melnitjenko genom ett företag baserat på önationen Bermuda.

Annons

Tidigare i mars har italienska myndigheter frusit ryska oligarkers tillgångar till ett värde av runt 140 miljoner euro. I det inkluderas lyxyachten "Lady M", värderad till 65 miljoner euro och ägd av industrimagnaten Aleksej Mordasjov.

Franska myndigheter har tidigare beslagtagit "Amore Vero" i La Ciotat vid Medelhavet. Lustjakten tros tillhöra Igor Setjin, affärsman som leder det ryska oljebolaget Rosneft, och sägs ha ett värde på över motsvarande en miljard kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons