Nyheter

Mindre jobb för räddningstjänsten 2020

Räddningstjänst • Publicerad 8 april 2021
Räddningsstatistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap visar att utryckningarna minskade med 7 procent 2020 jämfört med 2019. Arkivbild.
Räddningsstatistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap visar att utryckningarna minskade med 7 procent 2020 jämfört med 2019. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Utryckningarna minskade med 7 procent under 2020 jämfört med 2019. Från 128 000 till 120 000 insatser, visar ny statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Trafikolyckorna var färre förra året än tidigare, framförallt under maj, november och december. Nästan alla skedde på vägar och de flesta med personbil. Antalet personer som skadades sjönk 2020. Utvecklingen är den samma på landsbygden och i storstadsområden.

Enligt MSB kan man inte dra slutsatsen att trafikolyckorna minskat på grund av pandemin, men det är något de ska analysera vidare.

Naturolyckorna som krävde räddningsinsatser var fler förra året än tidigare, en följd av att Sverige drabbades av flera stormar och översvämningar i februari, mars, april och november.

Ytterligare en förklaring till att utryckningarna minskat är färre händelser utan risk för skada, till exempel automatlarm. Där kan restriktionerna för reseterminaler, hotell, restauranger eller danslokaler på grund av pandemin vara en förklaring, enligt MSB.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.