Annons
Nyheter

Ministern: MSB redo om läget förvärras

Regnovädret har fått stor lokal påverkan på vissa platser i landet men i stort är situationen hittills under kontroll. Så bedömer Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, läget i ovädret.
– MSB står redo, containrar är packade om det skulle behövas, säger han.
Väder • Publicerad 8 augusti 2023
Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar. Arkivbild.Foto: Mickan Palmqvist/TT

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är den statliga myndighet som skickar ut förstärkningsresurser som vattenbarriärer och kraftiga pumpar för att leda om och få bort vatten. Men trots på sina håll svåra översvämningar har hittills ingen sådan begäran kommit in.

– Hittills är det inga räddningstjänster som har begärt statliga förstärkningsresurser. Det får tas som ett uttryck för att de lokala aktörerna i dagsläget bedömer att man har situationen under kontroll.

Annons

– Men MSB är på tårna i det här avseendet och beredda att med kort varsel skicka ut förstärkningsresurser om sådana förfrågningar kommer, säger ministern.

Beröm för insatser

Bohlin är nöjd med de insatser som gjorts av olika aktörer med anledning av ovädret.

– Jag tycker systemet har varit på tårna och man har hanterat situationen efter bästa förmåga.

Det går inte att helt förebygga samhällspåverkan vid extrema väderhändelser, enligt Bohlin.

– Det är naturligtvis så att när samhället drabbas av den här typen av väderhändelser kommer det i alla sammanhang att ha en påverkan. Men beredskapen skulle jag säga är god och blir bättre och bättre. Det handlar framför allt om analysverktyg för att i förväg förutse hur stor påverkan blir. Därmed kan man företa proaktiva åtgärder.

Förutom översvämningar handlar det till exempel om verktyg för att kunna förutse skogsbränder vid extrem torka så som under försommaren, tillägger han.

Viktigt förebygga påverkan

I och med klimatförändringarna befaras extrema väderhändelser bli vanligare. Där är det uppdrag regeringen givit MSB vad gäller att ta fram en standardiserad metod för kartering av stora skyfall i tätorter viktigt, enligt Bohlin.

– Det kommer att bli ett värdefullt verktyg för de kommuner som ännu inte gjort den här typen av analyser, säger han.

Bohlin understryker att kommunerna har en viktig och central roll i arbetet att se till att väderhändelser som det aktuella regnovädret får så liten påverkan som möjligt, genom att till exempel ha dagvattensystem som är dimensionerade för detta.

– Det är också viktigt att betona enskilda fastighetsägares ansvar för att göra det man kan för att begränsa skadeverkningarna på den egendom som man har.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons