V:s hot mot regeringen kvarstår
Morgan Johansson tog på fredagen emot det omstridda utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion.
Johansson gjorde klart att det är något som Centern och Liberalerna krävde i januariöverenskommelsen om regeringssamarbete. Han uppgav att det var priset för att behålla det statliga investeringsstödet för hyreslägenheter.
Johansson underströk dock att förslaget om fri hyressättning enbart berör nyproducerade hyresrätter efter att den nya lagen trätt i kraft.
– Alla de hyresgästerna som har blivit oroliga efter den senaste tidens agitation kan andas ut. Detta berör inte dem, säger Johansson.
Ser problem
Trots att många socialdemokrater ändå ogillar förslaget siktar Johansson på att lägga fram ett förslag i riksdagen i början av 2022. Han ser dock två problem som han vill ändra på.
Det ena handlar om hur hyran ska få höjas efter att den initiala fria hyressättningen är gjord. Grundregeln är att årliga hyreshöjningar ska följa inflationen enligt konsumentprisindex, KPI.
Men enligt utredningsförslaget ska hyreshöjningen kunna bli högre vid "ändrade förhållanden", till exempel om områdets attraktionskraft ökat genom bättre kollektivtrafikförbindelse.
– Det är för otydligt och vagt. Det behövs ett bättre skydd mot kraftiga hyreshöjningar, säger Johansson.
Det andra problemet, enligt honom, är att hyresvärden ska få sätta ny hyra när en gammal hyresgäst flyttar ut och en ny in.
– Det skapar incitament för att omsätta hyresgäster och det befrämjar kortsiktighet och spekulation, säger Johansson.
Detta gör att regeringen anser att det nu behöver tas fram kompletterande förslag som stärker hyresgästerna.
V:s hot kvarstår
Men de justeringar som regeringen vill göra räcker inte för att blidka V. Partiets hot om att försöka fälla regeringen om den lägger fram förslaget på fri hyressättning i nyproduktion kvarstår.
– Detta är inte ett hot utan ett löfte till Sveriges hyresgäster, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.
Hon kallar utredningsförslaget för en katastrof och varnar för kraftigt höjda hyror.
Dadgostar vill nu "sätta sig ned" med statsministern och Centerledaren Annie Lööf för att lösa bostadsbristen i Sverige.
Justitieministern tänker sig dock förhandlingar med C och L om de kompletterande förslagen. Något som båda samarbetspartierna säger nej till. De vill inte ändra i utredningens förslag.
Bara att svälja
C:s bostadspolitiske talesperson Ola Johansson uppger att om man ska utgå från KPI för hyresjusteringar, så måste det även finnas andra parametrar.
– Den ena är att man återigen får sätta hyran fritt vid byte av hyresgäst. Det andra är att ändrade förhållanden ska kunna ha en påverkan om än marginell utöver KPI, precis som det gör idag i bruksvärdessystemet, säger Johansson.
L:s bostadspolitiske talesperson Robert Hannah ser inte heller behov av att förhandla med S om ändringarna i utredningens förslag.
– Det är inte det vi har kommit överens om i januariavtalet. Vi har kommit överens om fri hyressättning, säger han.
– Vi svalde investeringsstödet, nu är det dags för dem att svälja fri hyressättning.
Liten påverkan
Morgan Johansson pekar på att den fria hyressättningen enbart kommer att påverka en liten del av hyresmarknaden. Nybyggnationen motsvarar en procent per år.
Dessutom räknar Johansson med att en stor del av allmännyttans bostadsbolag kommer att behålla det nuvarande hyressättningssystemet.