Annons
Nyheter

Regeringen satsar miljarder på fler jobb

Regeringen lägger flera miljarder på att förstärka politiken för fler jobb nästa år.
Arbetsförmedlingen får mer pengar till extratjänster och introduktionsjobb och även nästa sommar föreslås sänkt arbetsgivaravgift för unga.
Politik • Publicerad 7 september 2021
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar budgetförslag för arbetsmarknadsåtgärder och utbildning.
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar budgetförslag för arbetsmarknadsåtgärder och utbildning.Foto: Lars Schröder/TT

Det handlar om att pressa ned långtidsarbetslösheten, bygga ut kunskapslyftet, förenkla företagande och främja nya jobb och omställning, enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som kallar paketet för "historiskt".

– Det vi gör nu är att verkligen mobilisera Sverige för att jobba oss ut ur krisen, sade Nordmark.

Annons

Regeringen avsätter 8 miljarder kronor till åtgärder och sänkta arbetsgivaravgifter.

Lite drygt 1,5 miljarder går till att även nästa sommar tillfälligt sänka arbetsgivaravgifterna för unga mellan 19 och 23 år. Sänkningen i år var ett resultat av januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna. Nu finns inte avtalet längre men regeringen vill fortsätta, kanske för att göra det lättare för C att rösta för budgeten.

Regeringen föreslår 2,5 miljarder i tillskott för åtgärder för arbetssökande nästa år. Av tillskottet ska 1,2 miljarder gå till att erbjuda fler arbetslösa en matchningstjänst och 425 miljoner till att öka arbetsmarknadsutbildningen. Och 700 miljoner läggs för extratjänster och introduktionsjobb.

"Tusentals människor"

– Det här är insatser som riktar sig till dem som står allra längst ifrån arbetsmarknaden, säger Nordmark.

Hon ger dock inte någon prognos för hur mycket åtgärderna kan pressa ner långtidsarbetslösheten. Men hon hävdar att pengarna kommer att ge "tusentals människor en insats och en möjlighet att komma närmare arbetsmarknaden."

Arbetsförmedlingen föreslås få förvaltningsanslaget ökat med en halv miljard nästa år. Det måste till för att servicen ska kunna vara lika över landet, enligt arbetsmarknadsministern. Det kan innebära fler egna kontor eller närvaro vid fler statliga servicekontor, det bestämmer Arbetsförmedlingen.

Kunskapslyft

Regeringen vill bygga ut det så kallade kunskapslyftet med 14 000 platser som kombinerar yrkesutbildning med undervisning i svenska språket. För det föreslås 1,5 miljarder kronor under 2022.

Folkhögskolorna föreslås få 300 miljoner kronor till fler platser och yrkeshögskolan 100 miljoner i tillskott 2022.

Antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskas tillfälligt från sex till två, ett förslag Nordmark motiverar med att läget på arbetsmarknaden fortfarande är svårt. Företagare som har sitt företag vilande på grund av pandemin får fortsätta att genomföra viss marknadsföring men ändå behålla ersättning för arbetslöshet.

Betalas av låntagare

Regeringen föreslår satsningar på ett nytt omställnings- och kompetensstöd och ett nytt omställningsstudiestöd, men i huvudsak från 2023.

Annons

– Det kommer bidra till att fler arbetstagare mitt i livet ska kunna utbilda sig, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

I budgetpropositionen beräknas 1,36 miljarder kronor för stödet 2023. Fullt utbyggt beräknas stödet kosta 6–9 miljarder kronor per år.

Stödet kommer att motsvara cirka 80 procent av den befintliga lönen, med bidrag och lån, enligt Ernkrans.

Fakta: Jobbsatsningar 2022

Insatser för arbetssökande samt färre karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen: 2,8 miljarder

Ökat förvaltningsanslag för Arbetsförmedlingen: 0,5 miljarder

Utbildningar och kunskapslyft: 2,6 miljarder

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga, mm: 1,8 miljarder

Källa: Regeringskansliet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons